KLIMA

Klimaendring synes på Dovrefjell

Moskusoksene på  Dovrefjell er importert for mange år siden. Nå kan de kanskje merke at klimaet er blitt varmere siden de kom til Norge fra Grønland i 1932.
Moskusoksene på Dovrefjell er importert for mange år siden. Nå kan de kanskje merke at klimaet er blitt varmere siden de kom til Norge fra Grønland i 1932.Bilde: Wiki Commons


Det er i høyfjellsområdene de raskeste virkningene på økosystemet finner sted.

Planter vil flytte seg oppover i fjellet til områder som tidligere var for kalde for dem.

Indikator

Plantene som allerede lever på toppen står i fare for å bli utkonkurrert og forsvinne for godt.

Økosystemene i høyfjellet er en god indikator på den globale oppvarmingen, påpeker forskerne Jarle Inge Holten og Ottar Michelsen ved NTNU til Adresseavisen.

Noe skjer

– Det er litt tidlig å trekke endelige konklusjoner, men en begrenset forundersøkelse i fjor sommer gir oss signaler om at noe er i gang. Nye arter har flyttet seg opp og slått rot i prøveflatene, mens andre er blitt borte. Det vi ser stemmer godt med de klimarelaterte endringene som er påvist i Alpene og Alaska, sier Holten og Michelsen.

Gradvis

På Dovrefjell har det vært en betydelig økning i temperatur og fuktighet de siste 20 til 30 årene. Siden 1985 har gjennomsnittstemperaturen for august og september økt med 0.16 grader per år.

– Flere indikatorer peker mot klimaeffekter på Dovrefjell. Det er i de arktiske og alpine områdene man ser virkningene tydeligst, sier rådgiver Linda Dalen i Direktoratet for naturforvaltning. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.