BYGGFOU

Kleppa lover fortsettelse

Byggekostnadsprogrammet blir videreført, sier Magnhild Meltveit Kleppa.
Byggekostnadsprogrammet blir videreført, sier Magnhild Meltveit Kleppa. Bilde: Joachim Seehusen

Kleppa ba tidligere i høst styret i Byggekostnadsprogrammet om å komme med forslag til en ny og permanent FoU-institusjon for byggenæringen - en institusjon som kan erstatte det femårige Byggekostnadsprogrammet.

Til tross for denne invitasjonen har kommunalministeren ikke villet love en videreføring. Heller ikke i sin tale til deltakerne på Byggekostnadsprogrammets årlige felleskonferanse ga hun mer enn positive signaler om resultatene.På direkte spørsmål fra Teknisk Ukeblad valgte hun likevel å slippe katten ut av sekken:

– Svaret er ja, det blir videreført, sier Kleppa.

– Det er alt for viktige erfaringer og kunnskap som er samlet til at det kan legges i en skuff. Men det er likevel for tidlig å si i hvilken form det blir videreført, sier statsråden.

Ambisiøs satsing

I den første skissen som er sendt til departementet ber styreleder i Byggekostnadsprogrammet, Petter Eiken, om 30 millioner offentlige kroner til oppstart. Han foreslår å organisere det nye senteret som en selvstendig og fri virksomhet som eies og finansieres av medlemmer som vil betale.

Senterets hovedoppgave skal være å utvikle og vedlikeholde en FoU-plan og strategi, initiere FoU-programmer, større satsinger og koordinere øvrige FoU-aktiviteter.

– Vi gleder oss over et politisk miljø som vil tenke nytt og gå nye veier for en næring som ikke er i stand til å ta de store grepene alene, sa Eiken til Teknisk Ukeblad da forslaget ble oversendt.

Les også:

Politisk styringsvilje

En rekke ledere i byggenæringen og forskning har kritisert regjeringen for å mangle interesse for byggenæringen, og for ikke å ta ansvar for den politiske styringen.

Sist ut var direktør Håkon Sannum i Multiconsult som i Teknisk Ukeblad sa at "ingen har tatt det politiske totalansvaret næringen fortjener å få."

– Hvis næringen etterlyser mer styring og helhet er det et viktig signal. Jeg må nok fundere mer på hvordan det skal følges opp, svarer Kleppa.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.