IT

Klart for mobil-tv

Inne i utviklingsavdelingen til NRK gjøres det klar for TV-sendinger til mobile enheter.

Det første testutstyret er allerede på plass og sender NRK1 inne på avdelingen med en effekt på 1.

Når 1,4 millioner

I april vil fem av de senderne som i dag sender DAB-radio i Østlandsområdet, begynne å sende TV i det samme frekvensområdet.

I frekvensområdet på litt over 200 MHz vil de fem senderne nå frem til rundt 1,4 millioner mennesker. I første omgang vil folk kunne motta ni TV-kanaler, men det er ingenting i veien for at det kommer trafikkinformasjon, programinformasjonen og andre datatjenester i årene fremover.

— Det er stor interesse for å sende TV over DMB, selv om det er Korea og Kina som har gått foran. Nå kommer vi etter i Norge og det pågår forsøk i andre europeiske land også. Den nye svenske satsingen på DAB gjør at svenskene også er interessert i å sende TV på DMB, sier leder for Norges mobil-TV, Gunnar Garfors.

Mobiler og mp3

Et av de store spørsmålene har vært tilgjengeligheten på terminaler for å se TV, men Garfors tror ikke det vil bli noe problem.

— Vi har vært en runde i Østen og sett på utvalget av terminaler, og det er formidabelt. Et er en lang rekke ulike mp3-spillere og mobiltelefoner med innebyggede DMB-mottakere og du kan også få det som en del av headsettet, sier han.

Garfors sier at til og med Nokia har inntatt en mer pragmatisk holdning.

— I stedet for å tviholde på DVB-H som kringkastningsstandard sier de at de vil tilby enheter som passer i de ulike markedene, og det betyr nok at det kommer DMB fra Nokia også. Når vi kommer i gang til våren, tror jeg det vil finnes et titall enheter med innebygget mottaker på markedet, men neppe mobiltelefoner i starten. De vil komme noe senere. Alle disse enhetene vil kunne ta imot de ni TV-kanalene i tillegg til de 17 radiokanalene som allerede finnes på DAB, sier Garfors.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.