– Klarer ikke studentveksten

– Klarer ikke studentveksten
EN HALV MILLIARD: Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) mener utdanningsinstitusjonene får nok penger til å ta unna økningen i antallet studenter framover. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

Unios Anders Folkestad er på plass i Stortingets vandrehall, hvor pressgruppene som vanlig er samlet for å gi sine reaksjoner på statsbudsjettet.

– Under overskriften forskning er det ikke så verst. Men vi er mildt sagt skuffet over at det ikke er satt av mer til universiteter og høyskoler, sier Folkestad til Teknisk Ukeblad.

– Går ut over kvaliteten

Antallet studenter vokser kraftig. Det gjør ikke basisbevilgningene, mener Unio.

Anders Folkestad, Unio
Antallet studenter vokser kraftig. Det gjør ikke basisbevilgningene, mener Unio.SKUFFET: Anders Folkestad i Unio er skuffet over at regjeringene ikke øker bevilgningene til høyere utdanning mer. Kjetil Malkenes Hovland

– Dette vil gå på kvaliteten løs. Og basisbevilgningene ble jo trukket fram som satsingsområde i Soria Moria 2, sier Folkestad.

– Kunnskapsnasjon i dvale

Han får støtte fra studentene, som mener kunnskapsnasjonen kommer til å ligge i dvale. De viser til at regjeringen selv har beregnet opptil 80 000 nye søkere til høyere utdanning de neste fire årene.

– Dette betyr enda flere studenter per foreleser, enda mindre tid til veiledning og enda mindre oppfølging av den enkelte student. Regjeringen bevilger flere studieplasser, men gjør ingen grep for å øke kvaliteten i utdanningen, sier leder av Studentenes Landsforening Ina Tandberg og leder av Norsk Studentunion Anne Karine Nymoen i en felles pressemelding.

– Må møte utdanningsbølgen

Regjeringen ønsker å møte behovet for økt kompetanse og sikre kapasiteten ved universitet og høyskoler. Kunnskapsdepartementet vil gi 291,2 millioner kroner til de 3000 studieplassane som ble tildelt i revidert nasjonalbudsjett 2009, og oppretter i tillegg rundt 2600 nye studieplasser.

– Vi må møte det vi kaller utdanningsbølgen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland til Teknisk Ukeblad. – Universiteter og høyskoler får økte satser, en halv milliard kroner er øremerket. Midlene er rettet mot å ta imot nye studenter, og stimulere til samarbeid.

– Men det er ikke nok, sier studentene og Unio?

– Jo, det er nok. I 2010 skal universiteter og høyskoler kunne ta opp 5600 studenter, og det kommer mer penger i 2010. Dette skal ikke gå ut over kvaliteten, sier Aasland.

Les mer om: