OLJE OG GASS

Kjøper seg opp i Statfjord

Centrica har inngått en avtale med ConocoPhillips om kjøp av ConocoPhillips sine ikke-opererte andeler i Statfjord-feltet, med tilhørende satellitter, for 223 millioner dollar, rundt 1,3 milliarder kroner.

Avtalen betyr at Centrica overtar en andel i feltet på 15,17 prosent som sammen med den eksisterende eierandelen vil utgjøre totalt 34,30 prosent. Det betyr også at selskapet øker sin andel i Statfjord-satellittene (Statfjord Nord, Statfjord Øst og Sygna), som alle er produserende subseafelt knyttet til Statfjord.

Kostbart, men lønnsomt

Kjøpet medfører at Centricas reserver øker med 36 millioner fat oljeekvivalenter. Ifølge selskapet vil det kreve investeringer på over 1,7 milliarder kroner å maksimere de langsiktige utvinnbare reserver fra disse feltene.

– Dette er en ny og vesentlig milepæl i vår virksomhet her i Norge. I november i fjor annonserte vi en 10-årig leveringsavtale med Storbritannia og kjøp av gassproduserende felter og utbyggingsfelter fra Statoil til en verdi av $1525 million som vil mer enn doble vår produksjon og vi blir for første gang operatør for et produserende felt. Vi ser frem til en spennende tid hvor vi vil fortsette med å øke vår virksomhet både gjennom oppkjøp og leteaktivitet, sier Dag Omre, direktør for Centrica i Norge.

Langsiktighet

Mark Hanafin, administrerende direktør i Centrica Energy, sier avtalen er viktig for Storbritannia.

– At vi øker vår andel i Statfjord er et nytt trekk for å sikre våre kunder sikker kilde for gass. Avtalen gir både inntjening og langsiktig verdi til Centrica, og den understreker vår forpliktelse til å investere i produksjon i Nordsjøen og og sikre framtidig energiforsyning for Storbritannia.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.