KRAFT

Kjøper mobile miljøbomber

HAR GASS: Tjeldbergodden har tilgang på mer gass enn metanolfabrikken behøver. Et nytt gasskraftverk vil sikre gassavsetning og høy oljeproduksjon på Heidrun- feltet. Samtidig blir kraftmangelen i Midt-Norge dekket.
HAR GASS: Tjeldbergodden har tilgang på mer gass enn metanolfabrikken behøver. Et nytt gasskraftverk vil sikre gassavsetning og høy oljeproduksjon på Heidrun- feltet. Samtidig blir kraftmangelen i Midt-Norge dekket.Bilde: Statoil

Statnett vil koble de svært forurensende kraftverkene som en forsikring mot strømkrise.

Gasskraftverkene skal ikke gå kontinuerlig. Det første av de tre mobile nødkraftverkene kommer i Aure, mens plasseringen av de to andre er ikke bestemt ennå, skriver NRK.no.Stortingets ønsker

Kraftverken vil koste ca. 2 milliarder kroner.

Ifølge Statnett skal de mobile reservekraftverkene bare benyttes i svært anstrengte kraftsituasjoner. Dette er i tråd med forutsetningene da Stortinget behandlet meldingen om forsyningssikkerheten for strøm i 2004, skriver Statnett i en melding.

Miljøtrussel

Naturvernforbundets Lars Haltbrekken mener løsningen vil føre til store utslippsmengder og sur nedbør.

- Dette er utslippsbomber som forurenser mer enn danske kullkraftverk. Det her vil bidra til store C02-utslipp og store utslipp av nitrogenoksider, som fører til sur nedbør, sier han til NRK.

Statnett har foreløpig ikke søkt om anleggs- eller utslippskonsesjon for anleggene.

Støtte

Statnetts beslutning om å kjøpe og installere de mobile kraftverken får støtte fra Arbeiderpartiets Karin Yrvin, som sitter i Energi- og miljøkomiteen Arbeiderpartiet.

Hun mener Statnett har tatt en klok beslutning, og at det er nødvendig å kjøpe inn kraftverkene nå på grunn av leveringstid.

Styret til Satnett skal ta endelig stilling til kjøpet i neste uke.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.