KRAFT

Kjemper for å kjøle ned reaktorene

KRITISK: Ingeniørene ved kraftverket har jobbet intenst for å hindre en nedsmelting i reaktoren etter at kjølesystemet sviktet, blant annet ved å pumpe sjøvann inn og slippe ut radioaktiv damp for å lette på trykket.
KRITISK: Ingeniørene ved kraftverket har jobbet intenst for å hindre en nedsmelting i reaktoren etter at kjølesystemet sviktet, blant annet ved å pumpe sjøvann inn og slippe ut radioaktiv damp for å lette på trykket. Bilde: Scanpix/Reuters
14. mars 2011 - 16:58

Mandag ettermiddag norsk tid kom det meldinger fra nyhetsbyrået Kyodo om at brenselstavene i den ene reaktoren var helt avdekket.

Den japanske regjeringens talsmann forsøkte tidligere på dagen å dempe bekymringene for utviklingen. Yukio Edano sa han håpet at arbeidet med å kjøle ned reaktor nummer 2 ville stabilisere situasjonen.

Reaktor nummer 1 og 3 ved det samme anlegget har hatt det samme problemet med oppvarming etter fredagens massive jordskjelv og tsunami. Hvis brenselstavene skulle bli for varme, kan det føre til økt fare dersom sikkerhetsinnkapslingen rundt reaktorene sprekker.

Ekspert: – Like alvorlig som Tsjernobyl

Frykter nedsmelting

Statens strålevern i Norge frykter også en nedsmelting i reaktor 2 ved Fukushima-Daiichi. En nedsmelting er likevel ikke ensbetydende med utslipp, sier norske eksperter som mandag arbeidet med å beregne hvor sannsynlig en slik nedsmelting er.

En nedsmelting innebærer at kjernen smelter gjennom gulvet i reaktoren.

– Vi vet jo ikke hvor mye restvarme som er igjen, og vi vet ikke hvor stor en slik nedsmelting vil kunne bli, sier seksjonssjef Ole Reistad i Statens strålevern til NTB.

Desperat innsats for å unngå radioaktive utslipp

Voksende frykt

De japanske myndighetene hevder at det ikke er fare for radioaktive utslipp, men likevel sprer frykten seg for en alvorlig atomulykke. Fukushima-Daiichi-anlegget ligger omtrent 250 kilometer nord for Tokyo.

Kraftverket har vært rammet av flere eksplosjoner, den siste mandag formiddag lokal tid. Den rammet bygningen som omgir reaktor 3, men skal ikke ha ført til skader på selve reaktortanken og materialene rundt den.

Kontrollrommet til reaktor nummer 3 er fortsatt operativt, ifølge Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA). Det er heller ikke meldt om nye radioaktive utslipp.

Mulig nedsmelting ved to reaktorer

Svart røyk

TV-bilder fra den japanske TV-kanalen NTV viste svart røyk som steg opp fra kraftverket etter det som omtales som en hydrogeneksplosjon inne i bygningen. Eksplosjonen skjedde kort etter et kraftig etterskjelv med en styrke på 6,2.

Til sammen ble seks personer skadd i eksplosjonen, men ingen er savnet, ifølge IAEA.

En lignende eksplosjon skjedde lørdag i reaktorbygning nummer 1, og i begge eksplosjonene ble vegger og tak blåst bort.

Ingeniørene ved kraftverket har jobbet intenst for å hindre en nedsmelting i reaktoren etter at kjølesystemet sviktet, blant annet ved å pumpe sjøvann inn og slippe ut radioaktiv damp for å lette på trykket.

At ingeniørene pumper sjøvann inn i reaktoren, tyder på at de ikke har noe annet alternativ. Sjøvann vil nemlig føre til at reaktoren blir ubrukelig.

– Verste krisen i Japan siden andre verdenskrig

Evakuert

210.000 mennesker som bor innenfor en radius på 20 kilometer rundt kraftverket, er for sikkerhets skyld evakuert, og bare 740 er igjen i området.

Myndighetene har kunngjort planlagte strømavbrudd rundt om i Japan etter at kraftforsyningen ble kraftig redusert fordi elleve av Japans rundt 50 atomkraftverk ble satt ut av spill.

Nesten 2 millioner husholdninger var mandag uten strøm, på et tidspunkt da meteorologene melder om kuldegrader og snø i dagene framover. 1,4 millioner mennesker er uten vann.

Jordskjelvet sterkere enn antatt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.