MOTOR

Kinesisk kampfly tar USA på senga

USAs president Barack Obama er på statsbesøk i Kina denne uka og har hatt møter med blant andre Kinas statsminister Wen Jiabao.
USAs president Barack Obama er på statsbesøk i Kina denne uka og har hatt møter med blant andre Kinas statsminister Wen Jiabao. Bilde: DAVID GRAY
18. nov. 2009 - 12:10

Det hevder i hvert fall nestsjefen i det kinesiske flyvåpenet, general He Weirong, i et intervju med den statskanalen CCTV i forbindelse med 60-årsjubileet for folkerepublikken.

– Vårt nye kampfly er snart klart for første testflyging, siteres He på i flere medier, deriblant Aviation Week .

8-10 år

Flyet har ikke noe offisielt navn ennå, det betegnes ofte som J-XX, og det finnes heller ingen bilder.

Det har imidlertid vært kjent lenge at Kina jobber med minst to kampfly med stealthteknologi, altså innenfor det vi i vesten kategoriserer som femtegenerasjon, men som kineserne kaller fjerdegenerasjon.

Foreløpig finnes det kun ett operativt femtegenerasjons kampfly i verden, nemlig amerikanernes F-22 Raptor, konstruert av Boeing og Lockheed Martin.

Sistnevnte står som kjent også bak F-35 Lightning II, valgt av blant annet Norge, som blir det andre operative kampflyet innenfor femte generasjon. Men Kinas fly er ikke nødvendigvis langt etter:

– Slik det ser ut nå, vil flyet kunne settes inn i tjeneste i løpet av ytterligere åtte til ti år, uttalte den kinesiske nestkommanderende.

– Etterretningstabbe

Erklæringen kan ses på som et svar på USAs forsvarsminister Robert Gates' uttalelse fra 16. juli i år der han bombastisk avviste at Kina vil ha noe femtegenerasjonsfly før 2020.

Samt at landet maksimalt ville ha en håndfull slike kampfly i 2025.

Les hele talen her

Dersom Kinas kampfly følger den skisserte tidsplanen og blir operativt allerede i 2017, kommer det F-35 i forkjøpet i flere av partnerlandene i JSF-programmet.

– Man kan stille seg spørsmålet til hvordan amerikansk etterretning har tatt så feil i dette spørsmålet, kommenterer Richard Fisher ved International Assessment and Strategy Center overfor Aviation Week .

Han sier at Kina trolig jobber med to kampfly, hvorav det ene sikter seg inn mot kapasiteten til luftherredømmejageren F-22 Raptor.

Han tror også at saken vil reise ny debatt om hvorvidt det var riktig å stoppe F-22-produksjonen på drøyt 180 enheter.

Asia

Den kinesiske stealthutviklingen er langt fra den eneste som foregår i Asia. Både Japan, Sør-Korea, Russland og India jobber med femtegenerasjons kampfly.

I Japan arbeider Mitsubishi Heavy Industries, som blant annet har bygd versjoner av F-15 og F-16, med et nytt kampfly med den foreløpige betegnelsen ATD-X. Japan forsøkte opprinnelig å anskaffe F-22, men ble stanset av eksportforbudet.

Sukhoi har siden tidlig 2000-tall jobbet med Russlands første stealthfly, PAK FA/T-50, som etter planen skal i lufta det nærmeste året. En indisk versjon utvikles parallelt i samarbeid med Hindustan Aeronautics Limited (HAL).

Sukhois kommende femtegenerasjonsjager PAK FA skal etter planen fly for første gang i løpet av et år. Illustrasjon: Paralay.com

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.