BYGG

Kina bygger OL-rede

Hovedstadion til sommer-OL i Beijing 2008. Tegnet av det sveitsiske arkitektfirmaet Herzog & de Meuron i et joint venture med China FUGLEREDET: Navnet, The birds nest, passer godt til det nye OL-stadionet i Beijing. Architecture, Design and Research Group. Byggestart 24.12.03, ferdig sent 2007
Hovedstadion til sommer-OL i Beijing 2008. Tegnet av det sveitsiske arkitektfirmaet Herzog & de Meuron i et joint venture med China FUGLEREDET: Navnet, The birds nest, passer godt til det nye OL-stadionet i Beijing. Architecture, Design and Research Group. Byggestart 24.12.03, ferdig sent 2007Bilde: Joachim Seehusen

SE BILDESERIE FRA ANLEGGET HER!

Etter en internasjonal konkurranse falt valget på det sveitsiske arkitektfirmaet Herzog & de Meuron i et joint venture med China Architecture Design & Research Group. OL-stadion som har plass til 91.000 tilskuere og er plassert langs midtaksen gjennom Beijing, har vært under bygging siden julaften 2003.Sank flere centimeter

Stadion er bygget opp med en skålformet betongkonstruksjon innvendig, omgitt av dobbeltkrumme stålprofiler i alle tenkelige og utenkelige vinkler og lengder.

For å hindre for store spenninger i stålet og skjøtene som resultat av temperaturforskjeller, har konsulenter funnet at 18 grader er den ideelle temperaturen for å sveise elementene sammen. Sveising foregår i temperaturspennet 14 til 22 grader. Blir det kaldere eller varmere, stanser alt stålarbeidet.

Den andre store utfordringen, forteller guiden, var fjerningen av de 78 bærende elementene som holdt stadionet oppe under byggingen. Det skjedde 17. september uten annen dramatikk enn av hele stadionet sank akkurat så mange centimeter ned i bakken som forutsatt.

Ferdig før tiden

Kineserne har holdt en meget lav medieprofil, og ikke sluppet noen inn på byggeplassen. Sammen med en gruppe norske rådgivende ingeniører fikk likevel Teknisk Ukeblad besøke byggeplassen for stadionet i forrige uke. Kritikere har fryktet av kinserne ikke skulle bli ferdie i tide. – Vi er ikke grekere, sier guiden, og forteller at ferdigstillelsen er skutt frem i tid. Innen utgangen av 2007 skal den stå klar.

Alle knutepunktene er sveiset sammen av 10 mm stålplater. Ellers varierer tykkelsen ned til 2 mm som tynneste plate. Det lyktes ikke Teknisk Ukeblad å få svar på hvor mange elementer hele konstruksjonen består av.

Totalvekten blir over 110 000 tonn, hvorav 42 000 tonn stål. Den sadelformete overbygningen rager 69 meter på det høyeste og 43 meter på det laveste. Stadionet er 330 meter langt og 289 meter bredt. Til OL skal det være plass til 91 000 tilskuere, 11 000 av disse er midlertidige slik at stadionet har kapasitet til 80 000 tilskuere når OL er over.

Opprinnelig var det planlagt et bevegelig tak over hele stadionet. En kombinasjon av pris og sikkerhetsvurderinger gjorde at det ble skrinlagt. I stedet blir tilskuerplassene dekket av to lag plastmateriale. Polytetrafluorethylen, mer kjent under merkenavnet Teflon, og ethylen-tetrafluorethylen, solgt under merkenavnene Hostaflon eller Tefzel.

SE BILDSERIE FRA OL-ANLEGGET!

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.