ROMFART

Kina benekter at de sender romsøppel til månen

Eksperter hevder at romsøppelet som er på vei til å krasje inn i månen, kom fra Kinas månesatsing. Dette avvises av kinesiske myndigheter.

4. mars i år kommer en rakett til å krasje inn i månens bakside, men hvem romsøppelet kommer fra, er ikke bekreftet. Kina benekter anklagene om at romsøppelet stammer fra kinesisk månesatsing.
4. mars i år kommer en rakett til å krasje inn i månens bakside, men hvem romsøppelet kommer fra, er ikke bekreftet. Kina benekter anklagene om at romsøppelet stammer fra kinesisk månesatsing. Illustrasjonsfoto: Javad Parsa/NTB
21. feb. 2022 - 12:45

Først trodde astronomer at søppelet var en del av en amerikansk SpaceX-rakett som eksploderte i verdensrommet for sju år siden, etter den hadde fullført sitt oppdrag.

Nå mener de imidlertid at søppelet er knyttet til hjelperaketten til det kinesiske romfartøyet Chang'e 5-T1, som ble avfyrt i 2014 som en del av Kinas månesatsing.

Det forventes at raketten krasjer inn i baksiden av månen 4. mars.

Utenriksdepartementet i Kina avviser påstanden om at søppelet tilhører dem, og sier at den aktuelle hjelperaketten har returnert til jordens atmosfære og dermed blitt fullstendig brent opp. Vrakgods og smådeler fra romraketter og satelitter omtales ofte som romsøppel.

For første gang i historien skal fienden i øvelsen, finske og svenske styrker, forsøke å «invadere» Norge, når grenseovergangen ved Valtakunnanraja rett nord for Kivilompolo i Finland skal krysses. Samtidig prøver lokale heimevernsstyrker å beseire de profesjonelle styrkene fra US Navy.
Les også

Svensk-finske Nato-soldater «invaderte» Norge i historisk øvelse

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.