LUFTFART

Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX

En programvareoppdatering for flytypen Boeing 737 MAX 8 er klar til å rulles ut, ifølge nyhetsbyrået AFPs kilder i bransjen.

En Boeing 737 Max-vinge avbildet under en pressevisning i Boeing-fabrikken i Renton, Washington i 2015.
En Boeing 737 Max-vinge avbildet under en pressevisning i Boeing-fabrikken i Renton, Washington i 2015. Foto: REUTERS/Matt Mills McKnight/File Photo/Scanpix

Boeing har varslet en systemoppdatering i nær framtid. Ifølge kildene skal flyprodusenten snart presentere denne for testing hos amerikanske flyselskaper. Oppdateringen er ennå ikke godkjent av den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA, som har gitt Boeing frist til april med å oppgradere systemet.

Luftfartsmyndighetene i USA besluttet i likhet med myndigheter verden over å sette passasjerflytypen på bakken tidligere i mars. Bakgrunnen var at to 737 MAX-fly styrtet med fem måneders mellomrom. Ulykkene krevde til sammen 346 menneskeliv.

Programvaren, som kalles MCAS, mistenkes for å ha spilt en rolle i forkant av ulykkene ved å tvinge flyenes nese nedover dersom en sensor registrerer at flyets vinkel i luften er for steil.

Årsaken til at flyene styrtet rett etter avgang, er ikke fastslått med sikkerhet, men mye tyder på feil ved datasystemet eller sensorer.

Når det såkalte MCAS-systemet oppdager at flyet steiler faretruende, sørger det automatisk for å tvinge nesa på flyet nedover. Dette kan ha skjedd ved en feil i de to ulykkene, med flyselskapet Lion Air i Indonesia 29. oktober og Ethiopian Airlines i Etiopia 10. mars.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.