INDUSTRI

Kårstø får gratiskvoter

Naturkraft Kårstø regnes som en eksisterende virksomhet og er derfor én av de ti virksomhetene som vil få tildelt kvoter vederlagsfritt.
Naturkraft Kårstø regnes som en eksisterende virksomhet og er derfor én av de ti virksomhetene som vil få tildelt kvoter vederlagsfritt. Bilde: Hansen, Alf Ove

Det er en av konsekvensene av den nye klimakvoteloven som regjeringen i dag sendte til Stortinget.

Ulovlig lov

Lovendringen har ligget i kortene etter at EFTAs overvåkingsorgan ESA i sommer slo fast at den norske klimakvoteloven var diskriminerende og i strid med EØS-avtalen.

Og ikke minst etter at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) i september bekreftet han ikke ville anke avgjørelsen.

Forskjellsbehandling

Det norske kvotesystemet har lagt opp til at landbasert virksomhet skal få tildelt kvoter basert på sine utslipp i perioden 1998-2001 når det knyttes til EUs kvotesystem for 2008-2012.

Imidlertid har dette medført at bedrifter som startet opp etter 1. januar 2002 ikke får noen gratiskvoter.

– Det er ingen miljømessig begrunnelse for denne forskjellsbehandlingen, konkluderte ESA.

– Fortsatt en styrking

– Det har vært helt avgjørende for regjeringen å etablere et ambisiøst kvotesystem med en stram kvotetildeling. Norges kvotesystem vil fortsatt bidra til effektive utslippsreduksjoner, og styrker det europeiske systemet ved at vi tildeler langt færre kvoter enn det som vil tilsvare virksomhetenes utslipp, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding .

Han understreker i samme slengen at regjeringens miljømessige ambisjoner står ved lag. Forslaget til lovendringer fører ikke til at det samlet sett blir flere kvoter tilgjengelig.

Gratis for Kårstø

Naturkraft Kårstø regnes som en eksisterende virksomhet og er derfor én av de ti virksomhetene som vil få tildelt kvoter vederlagsfritt. Forslaget innebærer at kraftverket vil få tildelt om lag 320.000 gratiskvoter i året i perioden 2008-2012.

Kan droppe Kårstø-rensing

Regjeringen vil dessuten videreføre en kvotereserve på til sammen 4,2 millioner kvoter forbeholdt høyeffektive kraftvarmeverk som realiseres i perioden 2008-2012.

Hvis lovendringene vedtas og ESA godkjenner kvotesystemet vil et tjuetalls virksomheter kunne søke om ny tildeling av klimakvoter.

Dersom kvotereserven ikke blir brukt opp tilfaller kvotene staten, som kan selge kvotene, eller bruke dem til oppfyllelse av Kyotoprotokollen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.