KARRIERE

– Karakterer truer sikkerheten

STATOIL: Er sikkerheten på norsk sokkel truet?
STATOIL: Er sikkerheten på norsk sokkel truet? Bilde: Harald Pettersen / Statoil

Statoil gir ansatte karakterer har vakt reaksjoner fra mange hold. Fagforeningen Safe sier rett ut at karakterer til de ansatte gir dårligere sikkerhet på norsk sokkel.

– Karaktersettingen danner felles verdier

En trussel

– Dette truer sikkerheten. Sier du som ansatt fra om sikkerhetsbrister, blir det oppfattet som et angrep på din nærmeste leder. Det går dårligere karakter og lavere lønnstillegg. Som leder kan det lønne seg å la være å bedre dårlig vedlikehold. Da går budsjettene i balanse og lederen for feite bonuser, sier Safe-leder Terje Nustad til Teknisk Ukeblad.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener for eksempel at slike karaktersystemer – Stilner kritiske røster

SAFE-leder Terje Nustad.
Terje Nustad. Heidi Furre

Safe-lederen er ikke i tvil:

– Det handler om suspekte ledelsesteorier der ett mål er å kue de ansatte. Å være lojal er blitt svært viktig. Dette er et råttent system. Jeg vil nærmest kalle det korrupt, sier Nustad.

– Kan være ulovlig

Ny mening

Han legger til:

– Vi har fått rapporter fra våre tillitsvalgte om at ledere har fått nei til 50.000 kroner til å reparere utstyr. Senere har lederne fått 100.000 kroner i bonus. Forebyggende vedlikehold strammes inn på, men bonuser har de plutselig råd til, sier Nustad, som viser til at BPs innsparinger var en sentral årsak til katastrofen i Mexicogulfen i fjor.

Han viser til en endring i valøren av ordet 'risiko'.

– Å være risikovillig var tidligere et fy-ord. Nå er det blitt et fyndord - også i en høyrisikonæring som vår, sier Nustad.

- Lang erfaring

Statoils kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. avviser den ramsalte kritikken fra Safe.

– Statoil har anvendt målrettet ledelse og personellutvikling med vektlegging av evaluering og gradering av leveranser og atferd siden slutten av 80-tallet. Vi har lang og god erfaring med denne tilnærmingen til medarbeidervurdering og -utvikling, der folk også evalueres på hvordan de skaper resultater, ikke kun hvilke resultater de leverer, sier han.

Han mener karakterene ikke stilner kritiske røster.

– Systemet stimulerer til åpenhet, og at folk opptrer i samsvar med selskapets verdigrunnlag, altså en verdibasert prestasjonskultur, sier Lindbæk jr.

Statoil lagrer karakterene i tre år

Statoil gir ansatte karakterer

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.