OLJE OG GASS

Kan miste reserver i Nordsjøen

Konsernsjef Helge Lund sier at Statoil må bremse produksjonen på Gullfaks Sør og Kvitebjørn.
Konsernsjef Helge Lund sier at Statoil må bremse produksjonen på Gullfaks Sør og Kvitebjørn. Bilde: Scanpix

Etter hvert som feltene i Nordsjøen tømmes, synker trykket i reservoarene. Dette gjør det mye vanskeligere å bore nye brønner fordi det såkalte borevinduet blir mindre.

Under boring er det nødvendig at trykket i brønnen er lavere enn det som skal til for at formasjonen sprekker opp, samtidig som det må være høyt nok til å holde innstrømningen av hydrokarboner under kontroll.

Manglende reservoarforsåelse

Statoils boremiljø har overvurdert sin kunnskap om boring i trykkreduserte (depleterte) soner, noe som blant annet førte til at Gullfaks C ble nedstengt i to måneder etter at selskapet mistet kontrollen over en produksjonsbrønn i mai.

På pressekonferansen i forbindelse med Statoils kvartalsberetning fortalte konsernsjef Helge Lund at selskapet nylig har bestemt seg for midlertidig å redusere produksjonen på Gullfaks Sør og Kvitebjørn. Dette er nødvendig for å sikre tilstrekkelig reservoartrykk for sikker boring av nye brønner.

Les også: Oljeboring blir farligere

Reserver i fare

Ifølge Lund skal produksjonsreduksjonen bidra til økte volumer og høyere verdiskapning fra disse feltene i fremtiden. Men Lunds påstand om økte volumer er ikke helt korrekt. Realiteten er at Statoil må bremse produksjonen for å hindre at reserver går tapt.

– Jeg har tillit til at vårt fagmiljø har gjort de rette vurderingene, og at vi ved å redusere produksjonen vil øke volumene på disse feltene. Dette er et eksempel på at vi styrer på verdi og ikke volum, sier Helge Lund til Teknisk Ukeblad.

Han går langt i å innrømme at produksjonsbremsen er nødvendig for å unngå store volumtap på Gullfaks og Kvitebjørn.

– Det er for tidlig å si om vi kan få ut mer enn de opprinnelige estimatene som følge av produksjonsreduksjonen. Men det er nødvendig for at vi skal kunne bore nye brønner.Manglende reservoarforståelse

I disse dager sender Statoil sin interne granskningsrapport av Gullfaks C-hendelsene til Petroleumstilsynet. Selskapet satte i gang en egen granskning etter å ha tapt brønnbarrierer i en problembrønn på Gullfaks C hele tre ganger på under et halvt år.

19. mai ble utblåsningsventilen (BOP) aktivert i brønnen 34/10-C-06A, noe som førte til at 89 ansatte ble evakuert. 143 borearbeidere ble igjen for å gjenopprette trykkontroll.

Les også: Samme problembrønn som i desember

Alvorlig på Gullfaks C

Lund innrømmer at det var en alvorlig situasjon.

– Det var alvorlig, men når situasjonen først oppstod mener jeg organisasjonen vår håndterte den på en god måte. Nå kommer granskningsrapporten, og det er viktig at vi lærer av denne situasjonen for å hindre at lignende skjer igjen, sier konsernsjefen. Han vil ikke si noe om hvilke kritikkverdige forhold rapporten kommer til å avdekke.

Etter det Teknisk Ukeblad erfarer vil rapporten påpeke forhold i forkant av boringen som burde vært gjort annerledes. Trolig har det blitt planleggerne hatt for dårlig forståelse av reservoaret.

Les mer:

Får ikke bore på Gullfaks

– Nærmere katastrofe enn Statoil hevder

Statoil mangler oversikt på Gullfaks

– Statoil har ikke kontroll

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.