Kan frigi 20 prosent energi

UENIG: NVE er ikke enige med Riksrevisjonen i at situasjonen i strømnettet er kritisk.
UENIG: NVE er ikke enige med Riksrevisjonen i at situasjonen i strømnettet er kritisk. (Bilde: Trond Isaksen/Statnett)
  • Kraft

Ved å bytte ut eksisterende teknologi med ny, tilgjengelig teknologi innen vannkraft, bygningsmasse og industri, kan strømforbruket reduseres med mellom 20 og 22 TWh.

Det tilsvarer strømforbruket til èn million husstander, og rundt 20 prosent av det norske strømforbruket.

Rapport

Regnestykket ble i dag presentert på en pressekonferanse i regi av Bellona og Siemens. Miljøstiftelsen og elektronikkprodusenten har gått sammen om å utarbeide en energieffektiviseringsrapport.

- Dette er mulig å få til med eksisterende teknologi. Energieffektivisering handler ikke bare om å spare energi, men om å spare miljøet. Dessuten er det mange milliarder norske kroner å spare, så det er helt utrolig at ingenting blir gjort, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Milliardsparing

Med utgangspunkt i en strømpris på 40 øre og en effektivisering tilsvarende 21 TWh, mener Bellona at samfunnet vil frigjøre energi til en verdi av 8,4 milliarder kroner, om gammel teknologi blir skiftet ut.

Dersom man inkluderer nettleie per kWh på 35 øre, man samfunnet spare svimlende 15,7 milliarder kroner.

Gjør jobben

- Økte avgifter og endret livsstil er ikke den eneste måten å redde miljøet. Denne rapporten viser at teknologien kan gjøre jobben for oss. Vi trenger ikke vente på utvikling av ny teknolgi, vi kan frigjøre store mengder energi ved å bytte teknologi som allerede finnes på markedet, sier administrerende direktør Per Otto Dyb i Siemens AS.

Mer fornybar energi, energieffektivisering og CO2-rensing er nødvendig for å redusere utslippene av klimatiltak i verden, mener de to aktørene.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå