IT

Kamp om digitale TV-frekvenser

Her er det mer plass. Det digitale bakkenettet har ledige frekvenser fra 2010. Markedskreftene skal få kjempe om plassen med TV-selskapene.
Her er det mer plass. Det digitale bakkenettet har ledige frekvenser fra 2010. Markedskreftene skal få kjempe om plassen med TV-selskapene.Bilde: SCANPIX/Hansen, Alf Ove

Arbeidsgruppen anbefaler:

I bånd 1 gis frekvensene mellom 47 og 68 MHz til Forsvaret etter søknad. 2 MHz settes av til langstrekkende digital radio, såkalt DRM.

I bånd 3, mellom 174 og 240 MHz brukes en del av frekvensene til DAB som i dag, og det undersøkes om det er aktuelt å bruke den ene riksblokken i DAB som ikke benyttes ennå til mobil TV på DMB-standarden.

I dette området er det også plass til en hel MUX, som kan brukes til å utvide TV-bakkenettet på DVB-T, eller til mobil-TV på DMB. Dette er et frekvensområde med spesielt god rekkevidde.

Øvre del av bånd 5, mellom 790 og 862 MHz, lyses ut teknologinøytralt.

Arbeidsgruppen som Samferdsel- og Kultur og Kirkedepartementet departementet har nedsatt for å se på den digitale dividende har levert sin rapport.

Den digitale dividende er de frekvensene som frigjøres når det analoge bakkenettet for fjernsyn legges ned og som ikke allerede er delt ut i konsesjonen til NTV, Norges Televisjon.

Ledig fra 2010

I 2010 vil det analoge nettet slukkes og NTV vil starte arbeidet med å etablere det landsdekkende bakkenettet basert på de siste to av til sammen 5 MUX-er - multipleksere.

I frekvensområdet over og under NTVs konsesjon, som strekker deg fra 470 til 790 MHz er det plass til rundt 2,5 ekstra MUX. Kringkasterne ønsker naturlig nok at så mye av frekvensområdet som mulig brukes til TV for å kunne konkurrere med satellitt og kabel.

Mobile muligheter

EU har anbefalt at de høyeste frekvensene i bånd 5, mellom 790 og 862 MHz, settes av til mobil multimedia.

I rapporten fra arbeidsgruppen blir det ikke anbefalt å gi de ledige frekvensene til kringkasting, men å utlyse frekvensene teknologi- og tjenestenøytralt.

Inviterer til kamp

Samtidig anbefaler arbeidsgruppen at den sendes ut til høring for å få et bredere beslutningsgrunnlag.

—Ved å lyse ut frekvensene teknologinøytralt vil vi se hvilken del av markedet som er villig til å investere mest for å få dem og det er vel en god indikasjon på at de har tenkt å utnytte dem til etterspurte tjenester. Det kan bli TV eller andre tjenester, sier seksjonssjef i Post- og teletilsynet, Aslaug Hagestad Nag, som har vært sekretær i arbeidsgruppen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.