NYHETSBREV

Kalium kan erstatte Litium

Litium er dyrt og sjeldent, kalium kan bli en erstatning

Grafen illustrerer den elektriske kapasiteten til det nylig utviklete kalium-ione batteriet laget ved Oregon State University.
Grafen illustrerer den elektriske kapasiteten til det nylig utviklete kalium-ione batteriet laget ved Oregon State University. Bilde: Oregon State University

Litium-ione-batterier som finnes i mobiltelefoner, elbiler og annet elektronisk utstyr kan gå mot slutten. Forskere ved Oregon State University har funnet tilbake til en glemt oppdagelse fra 1932: Kalium fungerer godt i batteri der grafitt brukes som anode, som i et litium-ione batteri.

Ytelsen er i dag ikke like god, men forskerne mener den kan forbedres, og at Kalium-ione batterier kan nå samme nivå som dagens litium-ione batterier og bli en kommersiell suksess, skriver Journal of the American Chemical Society.

Litium er sjeldent

Problemet med Litium er lav forekomst. Ifølge Wikipedia er verdens samlete forekomst kun 4.1 millioner tonn, av dette er 3 millioner tonn i Chile. Kalium er det derimot langt mer av, to prosent av jordskorpen består av Kalium. Ifølge Wikipedia er det 880 ganger mer Kalium enn Litium.

For Litium-ione batterier er det ingen skalagevinst fordi prisen på Litium er så høy. Kalium-ione batterier vil derimot ha store skalagevinster slik at masseproduksjon gir lavere priser.

– Det er sjokkerende at ingen har rapportert om dette på 83 år, sier forskerne til Journal of the American Chemical Society

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.