INDUSTRI

JSF-valget: – Grunn til bekymring

KAMPFLYKAMP: Duellen ble ikke bare mellom utkjempet mellom svenske JAS Gripen og amerikanske JSF (til venstre), men også mellom industripartnere og mulige partnere.
KAMPFLYKAMP: Duellen ble ikke bare mellom utkjempet mellom svenske JAS Gripen og amerikanske JSF (til venstre), men også mellom industripartnere og mulige partnere.

– Dette er bra for noen få, men inntil vi vet noen nærmere om hvilke forutsetninger og betingelser som er gjort er det vanskelig å si hva dette vil si for bredden i norsk industri, sier Torbjørn Svensgård, administrerende direktør i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening.

– Men det er grunn til å være bekymret for den store bredden av norsk forsvarsindustri, legger han til.

Bra for få

Sammen med LO og NITO har i samarbeid gjennomførte FSI nylig en evaluering av de industrielle mulighetene i kampflyprosjektet.

Sammenligningen viser at JSF-programmet kan framstå som attraktivt for noen få utvalgte bedrifter, men har lite å tilby bredden av norsk forsvarsindustri.

Derfor mener FSI-sjefen at det er god grunn til å anta at et valg av JSF vil få negative konsekvenser for bredden og videreutvikling av norsk forsvarsindustri, med mindre industrimulighetene forbedres vesentlig.

Mange taper

Gripen-programmet på den annen side mener de ville ivaretatt bredden av norsk forsvarsindustri på en god måte og ville representert et verdifullt bidrag til å videreutvikle og styrke industrien.

– Men jeg vet jo ennå ikke hva som ligger i dette. Vi må få litt mer tid før vi kan si noe mer, sier han.

NITO: – Vi er blitt hørt

NITO er blant organisasjonene som har anbefalt regjeringen å velge Gripen, av hensyn til ringvirkningene for industrien.

For NITO-leder Marit Stykket har det viktigste vært at hensynet til industrien ble vektlagt i prosessen. Det føler hun regjeringen har gjort.

RESPEKTERER AVGJØRELSEN: NITO-leder Marit Stykket stoler på at regjeringen har lagt vekt på industriens behov under vurderingen.
– Vi har respekt for avgjørelsen ut fra alle kriteriene som skulle vurderes. Basert på signalene vi har fått fra både Forsvars- og Handelsdepartementet, er hensynet til norske industriavtaler blitt vektlagt på det nivået det burde være, sier Stykket til TU.no.


Trenger forpliktende avtaler

NITO-lederen maner nå myndighetene til å samarbeide med norsk industri om en felles strategi for å hente ut mest mulig positiv effekt av JSF-valget for industrien.

– Det er viktig at man nå utnytter de markedsfordelene dette valget medfører. JSF medfører, foruten markedsfordelene, blant annet store ordrestørrelser og høy prestisje, sier hun.

– Myndighetene og industrien bør nå ha en felles strategi for å få konkretisert et mest mulig forpliktende industrielt samarbeid – også før de endelige avtalene underskrives, understreker Marit Stykket.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.