BYGG

Jordal Amfi: Tidsskjemaet og budsjettet har sprukket for lengst. Nå sprekker nabohusene

Skadene knyttes til byggeprosjektet.

Nye Jordal Amfi skulle stått klar i høst, men er forsinket på grunn av grunnproblemer.
Nye Jordal Amfi skulle stått klar i høst, men er forsinket på grunn av grunnproblemer. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix

Flere bygninger som ligger i nærheten av anleggsområdet ved nye Jordal Amfi har fått sprekker som knyttes til Oslo kommunes byggeprosjekt, ifølge Aftenposten, som har fått innsyn i dokumenter sendt til det kommunale foretaket Kultur- og idrettsbygg, som er byggherre for Jordal Amfi. 

– Det dreier seg om terrassedører og vinduer som er trege fordi de har seget ned, sprekker i plater på vegger og gliper mellom listverk i tak og langs gulv, sier styreleder Kjersti Sletteng i sameiet Kampen Hageby. Hun opplyser at dette gjelder fire hus.

Les også

I tillegg er det også meldt inn skader på eiendommer i Jordal Terrasse, Aurskoggata, Hølandsgata, Elverumsgata og Ullensakergata.

Aktører som er involvert i prosjekt nye Jordal Amfi

Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Totalentreprenør: NCC Norge AS
Arkitekter: Hille Melbye Arkitekter AS
Landskapsarkitekter: Bjørbekk & Lindheim AS
Prosjektering: Dr. techn. Olav Olsen AS

Kilde: Oslo Kommune

– For tidlig å konkludere

Kommunikasjonssjef Haakon Berg Jensen for Eiendom i Kultur- og idrettsbygg (KID) sier alle som har tatt kontakt har blitt henvist til sine respektive forsikringsselskap.

– Det er for tidlig å konkludere rundt hvem som har skylden. Nå ønsker vi å håndtere dette på best mulig måte, sier han.

Nye Jordal Amfi skulle stått klart til seriestart i ishockey i høst, men utfordringer med grunnforholdene har ført til at hele prosjektet ligger an til å bli nærmere to år forsinket. I tillegg ligger kommunens regning an til å vokse fra 553 til 694 millioner kroner.

Se live-webkamera fra byggeplassen her.

Brukte gamle kart

Under det nordøstre hjørnet av hallen går en kulvert leder vann fra Hovinbekken. TV 2 skrev i fjor om at KID hadde brukt gamle kart og avgjort at denne (bekken) rørledningen lå så dypt at de ikke trengte å gjøre noe med den. Ifølge TV 2 oppdaget KID først da gravingen begynte at røret var større og lå høyre i terrenget enn de trodde. Dette var noe av årsaken til budsjettsprekken. 

Direktør i KID, Eli Grimsby sa på det tidspunktet til TV 2 at de visste om kulverten.

  Bilde: Per-Ivar Nikolaisen

– Det var ingen overraskelse for oss at det lå en kulvert under den gamle hallen. Vi hadde basert oss på kart og tegninger fra gammelt av. Men det har vist seg at den er større enn det vi kunne lese av kartene, og den lå også høyere. Dermed kom den i berøring med den nye hallen, sier hun.

Da TU skrev om at Jordal Amfi trolig kan bli den mest energieffektive hallen verden har sett, og at selve byggeplassen skal være fossilfri, svarte Grimsby følgende på spørsmål om hva det ville koste «å kline til litt ekstra»:

– Oslo kommune skal ligge i front og vise vei, så det fantes ikke noe annet alternativ. Vi var spente på hva det kom til å koste oss ekstra å kreve en «fossilfri» byggeplass. Men ingen av entreprenørene tok forbehold om dette, sa hun.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.