IT

Jeg vil betale, men får ikke lov

Anders Brenna er nettsjef i Teknisk Ukeblad.
Anders Brenna er nettsjef i Teknisk Ukeblad. Bilde: Jörgen Skjelsbæk

Vårt svenske naboland har gått til sak mot The Pirate Bay, og i Norge truer IFPI Telenor med rettsak hvis de ikke sperrer norske nettbrukeres tilgang til The Pirate Bay.

Jeg skjønner IFPI's frustrasjon over utbredt piratkopiering, men jeg skjønner ikke hva de tenker på.

Strategi

- Våre henvendelser til internettilbydere er en viktig del av vår strategi, sier IFPI-direktør John Kennedy til Dagens Næringsliv.

Hva slags strategi er det? Erklære krig mot alle?

Jeg tror IFPI bør lese seg opp på strategi, og jeg vil anbefale krigsstrategienes grunnbok: On War av den preusiske generalen Carl von Clausewitz fra 1832.

Teoriene derfra brukes fortsatt på krigsskoler i både Norge og USA , og de ligger til grunn for markedsstrategier som bedriftsledere lærer på handelshøyskoler.

Boken er gratis tilgjengelig for nedlasting fordi den er så gammel, men jeg betalte likevel for den da jeg ville lese den. Det gjorde jeg fordi den var lett og enkelt tilgjengelig til en fornuftig pris på min mobil.

Bedre enn gratis

Jeg var altså villig til å betale for noe som var gratis tilgjengelig.

Det kommer sikkert overaskende på IFPI, men det er like naturlig som at jeg er villig til å betale dobbel pris for en iskaffe på bensinstasjonen, fremfor å vente til matbutikken åpner igjen i morgen.

På samme måte er jeg villig til å betale for en film som jeg kan låne gratis av en venn. Ved å kjøpe den får jeg muligheten til å se den når jeg vil, istedenfor å vente til min venn har sett den ferdig.

Denne tilgjengeligheten er jeg også villig til å betale for på internett, men ingen vil la meg betale for det. Det betyr at jeg må velge mellom ulovlig nedlasting eller vente.

Jeg venter

Som den lovlydige borger jeg er, bruker jeg ikke The Pirate Bay.

Jeg vet godt vet hva det er, og for en teknologientusiast som meg er Bittorrent-protokollen en fascinerende teknologi med stort potensiale for mange formål, men jeg venter på et lovlig tilbud for nettbaserte filmer. Det bør snart komme.

Til jul kjøpte min familie en 47 tommer stor LCD TV som nå står i stua hjemme. Noen familiemedlemmer bruker den til å se på TV, men jeg kjøpte den fordi jeg ville koble den til en datamaskin, og den kjøpte jeg i forrige uke.

Tanken min er å kjøpe filmer og TV-serier over nett, slik at jeg alltid får umiddelbar tilgang til filmene og TV-episodene jeg ønsker å se. Ettersom Apple er en av de som har kommet lengst på dette, falt valget av TV-maskin på en Mac Mini. (Jeg har mange PC-er hvis andre kommer med bedre tilbud.)

Ikke i Norge

Jeg ser frem til å koble den opp mot iTunes, og å kjøpe filmer. Problemet mitt er at de ikke kan kjøpes lovlig her i Norge, bare i USA.

Jeg kan jukse, og få meg en amerikansk iTunes-konto, men jeg vil ha en lovlig løsning. Det er for dumt å måtte snike seg til å betale for noe man setter stor pris på.

Er jeg Norges eneste lovlydige nettsurfende filmentusiast, eller er det flere enn meg som er villig til å betale?

Vi er mange, det er jeg helt overbevist om, men tålmodigheten min nærmer seg slutten. Jeg må snart får lov til å betale for å bruke min nye TV til noe mer fornuftig enn det latterlige dårlige TV-tilbudet.

Dropp søksmålene

IFPI håper på full sier i den svenske rettsaken, og sier i Dagens Næringsliv at "...en fellende dom skal virke avskrekkende...".

Det har jeg ingen tro på, men det spiller uansett ingen rolle fordi IFPI har valgt feil strategi i sin kamp mot The Pirate Bay. De taper den svenske kampen uansett om de vinner eller taper rettsaken, så jeg bryr meg ikke om hvordan den går.

Jeg er derimot mer bekymret for den eventuelle rettsaken mot Telenor i Norge, fordi den får store implikasjoner for internett hvis IFPI vinner frem. Det tviler jeg sterkt på, men i tilfelle de ikke snur i tide ønsker jeg å gjøre det helt klart hva som er konsekvensen hvis de lykkes med sin strategi:

Hvis IFPI vinner saken mot Telenor, blir jeg også pirat.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.