KRAFT

Japan vurderer stopp av all kjernekraft

Ønsker å bli helt uavhengig av kjernekraft i fremtiden.

23. mars 2012 - 07:10
Vis mer

TOKYO: – Jeg tror det er mulig å være uavhengig av kjernekraft, selv om jeg ikke vet hvor lang tid det tar før vi er der. Men uansett om det er mulig å redusere avhengigheten vår til null, er det ikke sikkert vi trenger å gjøre det, sier Japans næringsminister Yukio Edano til Teknisk Ukeblad.

Katastrofen

I mars i fjor ble Fukushima-kraftverket, som ligger 250 kilometer nordøst for Tokyo, truffet av en tsunami som ødela kjølesystemene.

Bølgen førte til nedsmelting i tre av seks reaktorer og drev hundretusenvis av mennesker på flukt. Fremdeles venter om lag 160 000 mennesker på å vende hjem.

Katastrofen fikk japanske myndigheter til å stenge ned flere atomkraftverk for å kjøre dem gjennom såkalte stresstester.

Man vet ennå ikke hvor lang tid det tar før testene er fullført og kraftverkene kan startes opp igjen.

Article676_Image1088.jpg

Skal stenges

I dag er bare to av landets 54 kraftverk operative, og det er planer om å stenge ned de to siste i løpet av våren på grunn av vedlikehold.

Dette blir en stor utfordring etter hvert som sommeren nærmer seg i Japan.

Høy luftfuktighet og høye temperaturer kommer til å tvinge svette japanere til å slå på klimaanleggene rundt om i landet.

Les også: Slik ser tsunami-Japan ut i dag

Japan ønsker norsk teknologi etter tsunamien 

Må være innovative

Næringsminister Edano sier man ennå ikke vet når det er realistisk at Japan klarer seg uten kjernekraft.

– Vi vet ikke om vi skal redusere kjernekraften til null, dette er noe vi skal diskutere til sommeren. Men vi må redusere avhengigheten av kjernekraft og finne nye måter å produsere energi på. Vi må være innovative. Geotermisk energi og solkraft er alternativer, men vi må også finne måter å lagre energien på, sier Edano.

Faktum er at Japan kommer til å slite med å få nok kraft til sommeren.

I fjor klarte japanerne å bruke mindre i de varmeste månedene, mest på grunn av solidaritet med de som trengte det mer.

Næringsministeren innrømmer at man ikke kan belage seg på japanernes velvilje denne gangen.

Les også: Japan vil lære av Statnett

Må dekke erstatninger

Tepco, som eier Fukushima-kraftverket, er den største kraftprodusenten i Japan og den fjerde største i verden etter RWE i Tyskland, franske Électricité de France og tyske E.ON.

Japanske myndigheter vurderer nå å flytte kraftgiganten midlertidig over på statlige hender for å dekke erstatningskravene til dem som er rammet av lekkasjene fra kraftverket.

Tidligere Statnett-sjef Odd Håkon Holsæter var til stede på JREF-konferansen i Tokyo i mars, en konferanse som gikk ut på å diskutere hvordan Japan skal gå over til mer fornybar energi.

Article676_Image1089.png

Liberalisering

Holsæter sier til Teknisk Ukeblad at Japan så fort som mulig må bestemme seg for om de skal liberalisere det japanske kraftsystemet og slippe til flere aktører.

– Den helt åpenbare konklusjonen er at japanske myndigheter må ta en beslutning på hvilken retning de vil ta med kraftsystemet sitt, sier han.

– De må ta en beslutning om de ønsker å øke effektiviteten i systemet, og da er spørsmålet hvordan de skal gjøre det. Liberalisering av kraftsystemet kan være et effektivt verktøy for å få dette til, sier Holsæter.

Mer om atomkraft:  Amerikanerne bygger nytt kjernekraftverk

Kola: 100 ganger bedre sikkerhet på 20 år

– Atomberedskapen er for dårlig

Saudi-Arabia vil bygge 16 atomkraftverk

Tyskland stenger atomkraftverkene innen 2022 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.