NETTARKIV

Ja til genmat

DU SKAL VITE hva du putter i munnen. EU innfører klare krav til leverandørene av genmodifisert mat, med Norge på linje.

I forrige uke vedtok landbruksministrene i EU å innføre nye regler for merking av mat som inneholder genmodifiserte organismer (GMO). De skal vedtas av EU-parlamentet neste år. De nye reglene fjerner dagens uklarheter:

Dersom en matvare inneholder mer enn 0,9 prosent GMO, skal det stå klart og tydelig på pakken.

Det er ikke tillatt å ha mer enn 0,5 prosent utilsiktet innhold av GMO innblandet i matvarene.

De samme reglene skal gjelde for dyrefor.

Norge har allerede bestemt grensen til 1,0 prosent, med virkning fra 1. mars 2003.

EU har i flere år slåss med amerikanerne om GMO i matvarer. I USA er genmodifisert soya og mais helt vanlig, mens flere land i EU forbyr disse produktene i matvarene. Dette irriterer amerikanerne. De beskylder EU for å bygge handelshindre, siden det ikke er påvist noen skadelige effekter av matvarer som inneholder GMO. USAs press har fått EUs landbruksministre til å lage et kompromiss i et høyt tempo til EU å være. Vedtaket er et gjennomslag for prinsippet om at forbrukerne selv kan velge om de vil spise genmodifisert mat, i motsetning til i USA der forbrukeren ikke vet om dette.

Vi kan like det eller ikke, men mat fra genmodifiserte planter er kommet for å bli. Med mer sykdomsresistente nytteplanter, blir utbyttet for bonden høyere og prisene til forbruker lavere. Mange vil derfor velge mat med GMO, men da vet de hva de gjør.

Dessverre er ikke merking i seg selv tilstrekkelig. Det viser de siste ukenes avsløringer av at kjente norske matvarebutikker jukser med datostempling. Uten Næringsmiddeltilsynets undersøkelser hadde vi aldri fått vite om jukset. Rester av DNA er atskillig vanskeligere å avdekke enn juks med datostempling. Derfor må næringsmiddelkontrollene samarbeide over landegrensene for å sikre at matvareprodusenter som ikke merker hvor mye GMO de har i maten, blir tatt.

Kravet om merking blir et slag i lufta dersom næringsmiddeltilsynene ikke får bedre analyseutstyr for å avsløre GMO.

Merking av genmodifisert mat blir et slag i lufta uten skikkelig måleutstyr

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.