IT

– IT vil invadere kraftbransjen

Bilde: iStockphoto
Leif Hamnes
23. feb. 2011 - 09:31

AMS

  • Olje-og energidepartementet (OED) vil framskynde innføringen av automatisk strømmåling (AMS) i Midt-Norge til 2013.
  • Foranledningen var at NVE er i ferd med å slippe forskriften rundt hvordan nettselskapene skal gjennomføre dette.
  • 80 prosent av alle husstander i Midt-Norge skal nå få automatiske strømmålere i 2013.
  • Resten av landet skal få AMS-utstyret innen utgangen av 2016 og ikke 2018, som regjeringen har annonsert tidligere.
  • AMS gir blant annet mulighet til å regulere forbruket til den tiden på døgnet hvor strømmen er billigst. Effekten av dette er omstridt.

Smarte strømnett/ Smartgrid

  • It-folk er nøye med å bruke den originale forkortelsen for AMS: Avanserte Måle- og Styresystemer.
  • AMS gir grunnlag for intelligente strømstyringstjenester og toveisfunksjonalitet - gjerne kalt smartgrid.
  • Slike systemer er allerede til en viss grad en realitet i land med dårligere markedssystemer og mindre fleksibel produksjon enn Norge.
  • Et sentralt prinsipp er tanken om at en husstand eller bedrift skal kunne være både strømprodusenter og strømkonsumenter i det samme nettet.


Norske it-selskaper gnir seg i hendene, og grunnen er olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Regjeringens valg om å framskynde nasjonal utrulling av automatiske strømmålere (AMS) med to år (se fakta), betyr for it-bransjen bare grunnsteinen på et enormt framtidig it-byggverk:

Smarte strømnett eller smartgrid (se fakta) – og mangfoldige milliarder i potensielle it-kontrakter i årene som kommer.

Les også: Du kan få gratis strøm

– Total omveltning

Smartgrid er kanskje aller mest iøynefallende som forbrukerrevolusjon.

Det er samtidig en nærmest totalomveltning av kraft- og nettselskapers daglige drift, mener administrerende direktør Thomas Pettersen i AMS-spesialisten Embriq.

– AMS er bare plattformen, det er tjenestene på toppen som har potensialet. Dette blir tidenes enkeltinvestering på dette feltet, og det dreier seg i høy grad om it-prosjekter. Dette kan rokke ved selve kjerneprosessene i nettselskapene, sier Pettersen.

Les også:

Mindre tap

Embriq er i stor grad et it-selskap og samtidig eid av Hafslund, hvor direktøren selv har mangeårig bakgrunn.

Hafslund har dermed posisjonert seg også på leveransesiden i det Pettersen kaller «en kommende it-revolusjon i kraftbransjen».

– Smartgrid effektiviserer driften og kan redusere investeringsbehovet i overføringsnettet. Samtidig bør vi regne med en tidshorisont på 10–15 år før de store gevinstene kommer, sier han.

I INVASJONSSTYRKEN: Thomas Pettersen (Embriq) og Knut Erik Gustavsen (Tieto) er blant mange som forventer gigantiske it-investeringer i kraftsektoren framover. Leif Hamnes

Piloter på løpende bånd

Men med regjeringens AMS-beslutning går ting plutselig veldig fort.

Så sent som i fjor høst ble Norwegian Smartgrid Centre etablert: Et samarbeid mellom NTNU, Høgskolen i Narvik og NCE Halden, med en rekke store energiselskaper på partnersiden.

Målet: Et «landslag» på smartgrid-feltet.

Nå dukker også pilotprosjektene opp. Treårsprosjektet «Styr smart i smart grid» i Halden ble eksempelvis startet opp i januar, med et budsjett på 17,5 millioner – 7,5 av dem fra Forskningsrådet.

Her samarbeider prosjekteier Tieto med blant andre NCE Halden og MoreCom, samt et vell av partnere.

Les også:

Automatisk strømmåling i 2013

– Ekstremt ambisiøst med AMS i 2013Halden og Steinkjer i tet

Tre piloter er sentrale: Hvaler, Smart City Halden og Halden kommune, opplyser Tietos direktør for forretningsutvikling innenfor energi, Knut Eirik Gustavsen.

– I Hvaler vil det forskes på styring, overvåkning, lokal produksjon og energitjenester – blant annet ved hjelp av mikrogeneratorer og lagring. Smart City Halden blir en svært sammensatt smartgrid-lab for framtidas energiproduserende bygninger og bydeler. Halden kommune-prosjektet handler om smartere styring av driftsanlegg, sier Gustavsen.

Les også: Et nytt Norge ut av tåka

Mangler prosjektleder

IT-direktør i Nord-Trøndelag Energiverk (NTE), Kristin Selvaag, er på sin side sentral i smart grid-prosjektet Demo Steinkjer – nylig og ganske plutselig forfremmet fra langsiktig regionalt utprøvingsprosjekt til «nasjonal arena for læring og erfaringer innen smartgrid og AMS».

– I tillegg til NTE, sitter NTNU, Lyse, Sintef, Hafslund og Statnett i styringskomiteen. Foreløpig er vi kommet ganske kort, og trenger både å finne prosjektleder og avklare scope, ressursbehov og finansiering, sier Selvaag.Advarer mot kulturkrasj

En del av oppgaven til NTE og Demo Steinkjer, er å «vurdere endringer i energiaktørenes roller, arbeidsprosesser og ansvar», som det heter.

Her minner Kristin Selvaag om at det er stor forskjell på kraftingeniører og it-konsulenter.

– It-bransjen bør ta innover seg at dagens styring av strømnettet er selve kjernekompetansen i kraftbransjen, og helt i sentrum av virksomheten i mange nettselskaper. Faren for kulturkrasj og maktkamp er stor dersom it-folkene skal ta hevd på dette feltet, sier hun

Også EDB Ergogroups bransjeansvarlige for energi, Kjell Eikland, peker på mange løse tråder heftet ved den norske AMS-utrullingen.

Og problemet ligger ikke i det tekniske.

– Løsningene vil fungere, men hvordan vil nettselskapene stille seg? Man anslår investeringer på alt fra 4 til 15 milliarder kroner, men det er fortsatt ikke avklart hvordan det skal finansieres, sier Eikland.

Venter på NVE

I it-miljøene er enigheten stor om at man i Norge bør gå for AMS-løsninger som åpner for timesavlesning, om ikke enda kortere intervaller, for å legge til rette for rikere funksjonalitet i framtiden.

Med to år kortere AMS-frist blir NVEs kommende forskrifter dermed ekstra avgjørende, mener Eikeland.

– Her er det risiko for store feilinvesteringer, sier han.

Les også:

– Utfordrende, men ikke umulig

– Må starte nå

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.