KRAFT

Islandsk vulkankraft til Europa

RENT: Islands varme vulkangrunn har store muligheter for energiproduksjon, tror myndighetene. De vil nå trekke kabler helt til Tyskland.
RENT: Islands varme vulkangrunn har store muligheter for energiproduksjon, tror myndighetene. De vil nå trekke kabler helt til Tyskland.

Den underjordiske varmen som får gjørme til å boble og geysirer til å sprute på Island kan nå bli til strøm for 1,5 millioner europeere, melder Times Online.600 grader

Islandske myndigheter vil nemlig bore helt til den 600 grader varme basalten fem kilometer nede i jorden. Varmen herfra kan brukes til å lage damp for å drive turbiner og generatorer.En avtale er allerede signert mellom myndighetene og det tyske energiselskapet Energie Baden-Wörttemberg. Denne kan lede til konstruksjonen av en 2000 kilometer lang kraftkabel fra Island til Europa.– Lønnsomt på sikt

Den islandske regjeringen tror markedet for ren energi er større enn noen gang før, og at ny teknologi på sikt kan gjøre investeringen lønnsom.– Tyske ingeniører var på Island i fjor høst, og er klare til å investere en stor pengesum. Deres visjon er at de i fremtiden kan transportere store mengder geotermisk elektrisitet fra Island til Tyskland gjennom en undervannskabel, sier Thorkell Helgason hos islandske energimyndigheter til avisen Fretta-bladid.

Vanskelig

Prosjektet står foran store utfordringer. Å legge sjøkabelen vil sannsynligvis bli det største problemet vanskelig terreng med undersjøiske fjell i Nordsjøen, et område som allerede er gjennomhullet av rør- og kabellengder.Det vurderes også å la kabelen gå i land i Skottland eller England. En tidligere studie av Pirelli Cable slo fast at to slike undervannskabler fra Island til Tyskland vil koste nesten 25 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Fem ganger så mye

Energieksperter tror at mindre enn en femtedel av Islands fornybare energiressurser blir utnyttet. Ved å bore dobbelt så langt ned i jorden vil hvert borehull kunne produsere 10 ganger mer energi.

De tyske ingeniørene skal tilbake til Island for å forhandle nærmere om energikoblingen senere denne måneden. Island har nylig kjøpt inn spesialbor som kan bore helt ned til den varmeste basalten.

– Jeg tror kabelen vil bli en realitet. Å koble oss sammen med Europa vil forsterke stabiliteten i systemet vårt. Men dette er vår energi og vi bestemmer hvordan den skal distribueres, sier Helgason.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.