IT

iPhone-monopolet endelig brutt

Snart er det tre operatører som selger iPhone i Norge: Netcom, Network Norway og nå altså Telenor.
Snart er det tre operatører som selger iPhone i Norge: Netcom, Network Norway og nå altså Telenor. Bilde: Apple

Telenor annonserte i dag at de vil få anledning til å selge iPhone 3G i Norge, Sverige og Danmark i løpet av "de kommende månedene".

Bryter monopolet

Det skjer etter at Netcom har hatt "offisielt" monopol på iPhone i Norge siden juli i fjor.

Network Norway startet imidlertid salget av gråimporterte iPhone i januar, noe verken Netcom eller Apple har vært særlig villige til å kommentere.

Vet ikke når

– Hvor hardt vil dere konkurrere med Netcom?

– Når vi går ut i markedet med noe, gjør vi det for å bli markedsleder. Vi synes det er sunt at Netcom får konkurranse, og det beste er jo at kundene får reelle alternativer på den riktige måten, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til TU.no.

– Betyr det at du synes Network Norway har gjort noe galt?

– Jeg synes ikke det er riktig av meg å kommentere hva Network Norway har gjort. Men vi foretrekker å gjøre det på denne måten, gjennom dialog med selskapene det er snakk om, sier Lessum.

– Når kan dere ha iPhone på markedet?

– Netcom har selvfølgelig et forsprang, og vi ønsker jo å komme ut så raskt som mulig.

Les også:

Ikke overrasket

Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom sier til TU.no at han ikke er overrasket.

– Nei, det er ikke så veldig overraskende at Telenor kommer på banen. Det lå nok i kortene at den andre store operatøren også skulle få tilgang til iPhone, sier han.

– Vi har jo fått ha iPhone eksklusivt en god stund. Avtalen vår med Apple var aldri noen eksklusiv forhandleravtale, så det er ikke overraskende.

– Hvor hardt vil dere konkurrere med Telenor på pris?

– Nå fikk vi jo vite om dette i dag, så det er litt tidlig å si om det blir noen endringer på pris. Vi fortsetter med vårt løp, sier Vederhus.

Forbrukerombudet fornøyd
Forbrukerombud Bjørn Erik Thon.
Forbrukerombud Bjørn Erik Thon er fornøyd med at Netcom ikke lenger er alene om å ha en avtale med Apple. Stian Lysberg Solum / Scanpix

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon har vært blant de mest kritiske til Netcoms iPhone-vilkår, og mente blant annet at det var urimelig at de krevde binding så lenge de var eneste salgskanal for iPhone i Norge.

Les saken:

Han er fornøyd med at monopolet nå forsvinner.

– Ja, det synes jeg er en bra ting. Jeg har forsåvidt kjent til at det skjer, og synes det er positivt at det kommer flere aktører på banen og skaper konkurranse, sier Thon til TU.no.

Han forventer at konkurransen vil komme kundene til gode, og at prisene vil gå ned.

– Network Norway selger også iPhone, men kun via uoffisielle kanaler. Hva synes du om det?

– Jeg har ikke noe prinsipielt synspunkt på det. Hvis man selger piratprodukter, er jo ikke det bra. Hvis dette er lovlig, er jeg ikke prinsipielt imot, og synes økt konkurranse er bra, sier Thon.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.