IKT

IP-pakker på tur

Nils-Ove Gamlem i Cisco Systems forklarer hvordan signalene fra en  IP-telefon når ut til mottakeren. Ikke alle systemer kan garantere talekvaliteten. Det gjelder å velge rett IP-telefonisystem. Foto: Finn Halvorsen
Nils-Ove Gamlem i Cisco Systems forklarer hvordan signalene fra en IP-telefon når ut til mottakeren. Ikke alle systemer kan garantere talekvaliteten. Det gjelder å velge rett IP-telefonisystem. Foto: Finn Halvorsen

IP-telefoni spenner over alt fra privat telefoni til forretningsmarkedet, og over hele registeret fra helt gratis til litt billigere enn vanlig analog eller ISDN-basert telefoni.

Dessverre har talekvaliteten også en stor spennvidde.

Pakkene med taledata går ikke nødvendigvis samme vei, og de kan komme frem til ulike tidspunkt. Noen forsvinner også på veien. Det finnes teknikker som til en viss grad kompenserer for dette på mottakersiden. Disse teknikkene forbedres kontinuerlig. For taletrafikk er det ikke minst viktig også å kunne gi pakkene prioritet for på den måten å sikre talekvalitet på linje med dagens telefoni.

Til sammenligning forbindes eksempelvis abonnent 1 og 2 i tradisjonelle linjesvitsjede nett ved at det opprettes en fysisk forbindelse i nettet som brytes når samtalen er over. Neste gang abonnent 1 ringer samme nummer, går kanskje samtalen en annen vei. Men når samtalen først er opprettet, er linjen dedikert til den aktuelle forbindelsen og samtalen vil ikke påvirkes av annen trafikk i nettet.

Kjøreregler

Når datapakkene er ute på tur i telenettet er de underlagt visse kjøreregler, eller protokoller, de må forholde seg til. Uten disse vil ikke pakkene komme frem, og samtalepartnerne vil ikke få kontakt eller de vil ikke forstå hverandre.

I internettets verden er trafikkreglene samlet under begrepet TCP/IP. Dette er to ulike protokoller. IP står naturlig nok for Internet Protocol. IP sørger for at datapakkene kommer dit de skal, mens TCP (Transmission Control Protocol) tar seg av kommunikasjonen med de programmer som benyttes på nettet.

Adresser

Datapakkene må også adresseres. Alle datamaskiner som kommuniserer med hverandre over Internett har en unik IP-adresse. I dag utgjøres denne av fire blokker hver på åtte bit. Dette gir flere milliarder kombinasjoner.

Med den eksplosjonsartede utviklingen av Internett, og på grunn av en lite rasjonell tildeling av adresser, ser man allerede i dag at adressekapasiteten blir sprengt i overskuelig fremtid.

I neste IP-versjon (IPv.6) vil adresseformatet utvides åtte blokker med 32 bit i hver. Dette betyr en enorm økning i antall adresser. Det representerer noe i nærheten av 1500 adresser for hver kvadratmeter på jordoverflaten, havene medregnet. Det burde holde en stund.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.