NYETEKNOLOGIER

Innovasjonspris til Sway

Sway fikk DnB NORs innovasjonspris 2006 for disse flytende vindturbinene.
Sway fikk DnB NORs innovasjonspris 2006 for disse flytende vindturbinene.Bilde: Sway

Sway AS utvikler en flytende vindturbin som kan plasseres på dypere vann, og lengre ut til havs enn hva som er mulig i dag.

Det mener DnB NOR fortjener en Innovasjonspris.

250.000 til utvikling

I dag mottok Sway AS Innovasjonsprisen, som består av 250.000 kroner og en idétest i DnB NORs innovasjonslaboratorium.

- Denne seieren bidrar forhåpentligvis til at enda flere legger merke til vår teknologi og våre løsninger. Målet er å utvikle et svar på fremtidens energikrise ved hjelp av ren og fornybar energi, sier idéforfatter og prisvinner Eystein Borgen i Sway.

Flere partnere

Konstruksjonen utnytter den sterke vinden til sjøs, og unngår samtidig utfordringene knyttet til støy og visuell forurensing.

Den vil være konkurransedyktig med landbaserte vindmøller.

Norsk Forskningsråd, Statkraft, Shell og Lyse er med på utviklingen.

Idé med stor betydning

I juryens begrunnelse heter det at blant annet at ideen kan medføre en betydelig utnyttelse av fornybare naturressurser, og derfor bidra til å løse store samfunnsmessige utfordringer.

- Den tar i bruk teknologi på en nyskapende måte og representerer kunnskapsbasert næringsutvikling på høyt nivå. Ideen løser et klart definert behov i markedet, samtidig som prosessen frem mot kommersialisering er gjennomtenkt og vil foregå i samarbeid med sterke aktører, heter det i juryens uttalelse.

Les mer om Sways innovasjon her.

Borerigg på havbunnen

DnB NOR delte også ut mindre "trøstepremier" på 25.000 kroner til to av de ti nominerte.

WS Seabed Rig AS, Stavanger, stakk av med den ene for deres utvikling av en borerigg som kan bore olje- og gassbrønner fra en posisjon på havbunnen.

Prosjektet støttes av Statoil og Forskningsrådets Petromaks Program, og løsningen kan fjernstyres fra et overflatefartøy.

Løsningen baserer seg på eksisterende teknologi, og har lavere investerings- og driftskostnader enn dagens borerigger. Den er mer miljøvennlig og vil muliggjøre boring i en større del av året i arktiske strøk.

Biomembran bedrer vekstvilkår

Sandnes-bedriften Albedo Technology International har utviklet en biomembran som skal kan sprayes på jordsmonn for å regulere jordens refleksjon av solstråler, og dermed også temperatur og oppholdstid for vann i øvre jordlag.

Membranen øker jordens produksjonsevne og mer enn halverer vannbehovet for matproduksjon. Statoil, Felleskjøpet, I.V.A.R, UiS og Yara er med på utvikling og kommersialisering av dette biomembranet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.