KLIMA

Innovasjon Norge-sjefens utspill om norsk strutseposisjon bør være åpenbar for alle

Innovasjon Norge-toppsjef Anita Krohn Traaseth under en konferanse i Singapore i 2016.
Innovasjon Norge-toppsjef Anita Krohn Traaseth under en konferanse i Singapore i 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
12. mars 2018 - 14:09

Toppsjefen i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, havnet i trøbbel da hun advarte om at Norges satsing som petroleumsnasjon skaper trøbbel for Norge.

I det mye omtalte innlegget i Aftenposten fra oktober i fjor viser hun til artikkelen i The New York Times fra i fjor sommer med tittelen «Both Climate Leader and Oil Giant? A Norwegian Paradox». Artikkelen stiller spørsmål ved om et av verdens største oljeeksporterende land også kan oppnå troverdighet som leder av grønne og bærekraftige løsninger. Og om dette i det hele tatt er mulig når utslippene fra Nordsjøen er cirka 500 ganger høyere enn våre nasjonale utslipp ellers.  

Hvordan, spurte Krohn Traaseth, kan Norge da bli verdensleder for ren energi og gå i bresjen for FNs bærekraftsmål – og samtidig være en så stor CO2-eksportør?

Dette er et helt riktig, betimelig og aktuelt spørsmål. Og et dilemma Norge i økende grad kommer til å befinne seg i. Vi hørte det fra utenlandske talere under Zero-konferansen i november – og under Nordic EV Summit i februar. Taleføre utlendinger som omtaler den samme konflikten stadig oftere.

Norge får skjeve blikk

Som Krohn Traaseth sier det i sitt (nå famøse) innlegg:

«Vi står ovenfor et betydelig etisk element i disse spørsmålene, som bør besvares bedre fremover. For det er ikke tvil om at dette er et janusansikt som oftere blir lagt merke til og kommentert, og som vil kreve tydeligere svar. Norge kan oppnå denne troverdigheten».

Naturligvis har hun rett. Petroleumsindustrien, som har gitt oss så mye velstand, er en stadig større årsak til at skjeve blikk blir rettet mot oss. Det er krevende å ta rollen som foregangsnasjon innen klima – og samtidig tjene enorme summer på det man egentlig sier man skal bekjempe. Hvor vanskelig kan det være å forstå?

I dagens DN, er sågar Arnold Schwarzenegger på banen og sammenligner oljeselskapene med tobakksindustrien og varsler (store) søksmål. Vi kan like det eller ei. Men nasjonen Norge innehar en dobbeltrolle. Og det må vi ta inn over oss - og legge en strategi for å håndtere. 

Å forstå dette betyr ikke det samme som å legge petroleumsindustrien for hat. Det er jo her det topper seg for mange, og spesielt den mektige oljelobbyen. Til tross for vår stolte oljehistorie – og enestående teknologi- og velstandsutvikling – vil dette bli en stadig vanskeligere spagat for landet å stå i. Og da bør man, som Krohn Traaseth sa for noen måneder siden, jobbe med å håndtere dette paradokset.  

Nå stormer det nok en gang rundt den omstridte lederen av Innovasjon Norge. Hva saken egentlig bunner i, vet vi lite om her i TU. Men dersom Krohn Traaseth virkelig får fyken i Innovasjon Norge, bør hun i det minste få et klapp på skulderen for å ha beskrevet Norges kompliserte forhold til verden. Et dilemma som garantert ikke forsvinner med å avslutte hennes arbeidsforhold i Innovasjon Norge.  

Skal Krohn Traaseth byttes ut, må det altså være av en annen grunn enn at hun beskrev et åpenbart dilemma via Aftenposten i fjor høst.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.