MARITIM

Ingstad-forliset: Ennå er ikke alle sikkerhetstiltakene «lukket»

Etter forliset til fregatten Helge Ingstad for fire år siden kom Havarikommisjonen med 38 tilrådinger. Noen av dem er ennå ikke lukket. Mandag begynner rettssaken mot vaktsjefen på skipet.

Fregatten KNM Helge Ingstad forliste 8. november 2018.
Fregatten KNM Helge Ingstad forliste 8. november 2018. Foto: Cornelius Poppe/NTB
13. jan. 2023 - 07:41

Forsvarsdepartementet i mai i fjor brev om at 22 av 38 tilrådinger ennå ikke var løst, og siden da er ingen av punktene blitt «lukket» – selv om det ikke betyr at de ikke er løst, skriver Aftenposten.

Blant disse er vurdering av risikoen rundt bemanning og kompetansen hos de ansatte på skift, samt mangelen på en uavhengig tilsynsordning.

– Det er en god del av tilrådingene som er lukket, men fortsatt mange som står åpne. Og mange av de veldig viktige sikkerhetsanbefalingene er fortsatt ikke lukket. De er også de mest krevende, sier Dag Sverre Liseth, avdelingsdirektør for sjøfart i Statens havarikommisjon.

Mener alt er håndtert

Sjefen for Sjøforsvaret, kontreadmiral Rune Andersen, hevder overfor Aftenposten at alle sikkerhetstilrådingene er håndtert.

– Det er ikke slik at tilrådingene ikke er fulgt opp, men Havarikommisjonen er ikke ferdig med sine vurderinger. Og på enkelte av tilrådingene har de ikke fått tilstrekkelig informasjon, sier han.

Fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola TS tidlig om morgenen 8. november 2018 ved Stureterminalen i Hordaland.

Rettssak begynner mandag

Når straffesaken etter ulykken starter i Hordaland tingrett mandag, er det bare vaktsjefen som sitter på tiltalebenken, tiltalt for uaktsom forvoldelse av sjøskade og for brudd på militær straffelov om skjødesløshet i tjenesten.

– Min klient kommer ikke til å erkjenne straffskyld etter tiltalen når saken starter, sier forsvarer Christian Lundin til NTB, og fortsetter:

– Han føler på mange måter at han er blitt uthengt som syndebukk etter ulykken. Det er nødvendig å se på årsakene til at han misforsto situasjonen. Det var flere andre sentrale aktører som begikk grove feil, og det var betydelige systemfeil.

Moderate til store genetiske endringer er nå påvist i 98 laksebestander, viser en ny rapport. Villaksens framtid er truet av oppdrettslaks som har krysset seg inn i bestanden.
Les også

Ny rapport: Store genetiske endringer på villaks

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.