KARRIERE

Ingeniørmangel truer global utvikling

NYTT: Verden utdanner for få teknologer, ifølge Unesco.
NYTT: Verden utdanner for få teknologer, ifølge Unesco. Bilde: Sandro Di Carlo Darsa
Dag Yngve Dahle
24. nov. 2010 - 10:14

Det kommer fram i rapporten "Engineering: Issues, Challenges And Opportunities For Development", som nylig ble lansert.

Oljeingeniører blir mindre etterspurt

Ujevnt fordelt

I rapporten heter det at en rekke land i verden trenger teknisk kompetanse for å hanskes med fattigdom og klimaproblemer. Samtidig søker færre unge mennesker seg til teknologi- og ingeniørfag.

Det truer særlig utviklingslands muligheter til å oppnå velstandsøkning. Det truer også disse landenes muligheter til å minske sitt miljømessige fotavtrykk.

– I løpet av de siste 150 årene har teknologi- og ingeniørkompetanse forvandlet den verden vi lever i. Men utviklingen er ujevnt fordelt over hele verden, siden nesten tre milliarder mennesker ikke har rent drikkevann og nesten to milliarder mennesker ikke har tilgang til elektrisitet, sier Unescos generaldirektør Irina Bokova i en pressemelding.

– Norge har nok ingeniører

En del av problemet

Tendensen til at ungdom ikke vil studere teknologi- og ingeniørfag går igjen i mange land verden over, inkludert Norge.

– Den minkende interessen for ingeniørutdanning blant studenter ser ut til å skyldes at mange synes slike fag er triste og innebærer mye hardt arbeid. Dessuten anser man at ingeniøryrket har en negativ påvirkning på miljøet, og dermed utgjør en del av problemet i stedet for en del av løsningen, sier Tony Marjoram, som har ledet arbeidet med rapporten.

Flere teknologer gir ikke økt vekst

SSB bommet på siv.ing.-etterspørsel

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.