ARBEIDSLIV

Ingeniører bryter lønnsforhandlingene

VIL HA FLERE UNGE KOLLEGER: Nils Stenså og Margot Bolstad Lynum ønsker flere unge sivilingeniører som kolleger.
Foto: KNUT OPEIDE/ VEGEN OG VI
VIL HA FLERE UNGE KOLLEGER: Nils Stenså og Margot Bolstad Lynum ønsker flere unge sivilingeniører som kolleger. Foto: KNUT OPEIDE/ VEGEN OG VI Bilde: KNUT OPEIDE/ VEGEN OG VI
Tore Stensvold
28. apr. 2006 - 23:59




For lite og feil fordeling, oppgir forhandlerne fra NITO som årsak til bruddet fredag kveld.

Flere andre arbeidstakerorganisasjoner brøt forhandlingene med staten fredag. 128.000 statsansatte føler seg avspist med smuler av Staten. Tirsdag 2. mai blir det møte hos Riksmeklingsmannen.

- Staten bryter løftet sitt om å bruke vesentlig mer penger på lokale lønnsforhandlinger ute i virksomhetene, og det skuffer oss, sier forhandlingsleder Janne Marthe Hatlebakk.

Tilbud: 3,1%

NITO, Tekna og de andre organisasjonenene godtar ikke statens tilbud om en økonomisk ramme på 3,1 prosent. Arbeidstakerne krevde et oppgjør på linje med resultatet til frontfagene i privat sektor og en kompensasjon for tidligere etterslep.

Kravet fra de fleste av de 128.000 statsansatte- det vil si LO Stat, YS Stat og Unio-stat var en ramme på 4,75 prosent da forhandlingene startet. Akademikernde Stat, som blant annet forhandler for Tekna, krevde 5 prosent.

Det ville gitt NITO-medlemmene en gjennomsnittlig lønnsøkning på ca 20.000 kr. Dette skulle legges ut til lokale forhandlinger i sin helhet.

Årets lønnsoppgjør er et såkalt hovedoppgjør. I tillegg til lønn, kan partene også framsette krav til endringer i tariffavtalene.

Ny lønnspolitikk

I en kartlegging som Fornyings- og administrasjonsdepartementet nylig gjennomførte blant 82 statlige virksomheter, fremkommer det sterke ønsker om en ny lønnspolitikk.

Tre av fire virksomheter ber om mye mer penger til lokale forhandlinger og over halvparten vil avvikle sentrale justeringsforhandlinger. Det ser ut som om staten ser bort fra dette, skriver NITO i en pressemelding..

- Vi forventer og krever en modernisering og omstilling av offentlig sektor. Derfor må lønnssystemet skreddersys virksomhetenes ulike behov. Hvis ikke vil vi få en offentlig sektor som ikke vil kunne møte de utfordringene den står ovenfor.

Statlig etterslep

Det er i snitt rundt 100.000 kroner i lønnsforskjell mellom ingeniører og teknologer i staten og i privat sektor.

- Staten må våkne opp. Det blir umulig å rekruttere og beholde nøkkelpersonell med dagens lønnsforskjeller. Offentlig sektor taper nå kampen om teknologene og ingeniørene. Resultatet er at de offentlige tjenestene som vi alle er avhengige av, svekkes. Det ser ikke ut til at staten har tatt dette innover seg gjennom dette lønnsoppgjøret, sier Hatlebakk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.