KRAFT

Ingen større vannkraftverk i sikte

SMÅTT ER BRA: Energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) mener småkraftanlegg er viktig for kraftkrevende industri.
SMÅTT ER BRA: Energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) mener småkraftanlegg er viktig for kraftkrevende industri. Bilde: Falch, Knut

Hva mener egentlig olje- og energiminister Terje Riis-Johansen når han snakker varmt om vannkraftens store betydning i mange fora?

Det ville Frps Ketil Solvik-Olsen blant annet ha en avklaring på i Stortingets spørretime i dag

Ny kraftproduksjon

Norsk kraftkrevende industri, som i lang tid har etterlyst nye industrikraftavtaler, ivrer for at norske myndigheter skal legge for nye avtaler etter modell av det franske industrikraftregimet.

I den franske industrikraftmodellen får industrien kjøpe kraft til selvkost gjennom et "virtuelt" eierskap til kraften.

Et vilkår er imidlertid at det åpnes for å investere i ny kraftproduksjon med tilsvarende kraftvolum.

"Vurdere nærmere"

- I Norge er vannkraft det mest aktuelle til å fylle en slik modell med tilstrekkelig kraft og akseptable priser, men Soria Moria-erklæringen utelukker nye, store vannkraftprosjekter. Vil statsråden endre dette standpunktet dersom det sikrer at den franske modellen også kan fungere i Norge, spurte Solvik-Olsen.

- Når det kommer til litt større prosjekter (enn småkraft, red.anm), er det noe vi må vurdere nærmere, var alt Riis-Johansen ville si om akkurat det.

Les også:

Men den franske konsortiemodellen, er regjeringen begeistret for.

Vil legge til rette

- Regjeringen stiller seg positiv til at industrien oppretter et innkjøpskonsortium for kraftintensiv industri i Norge. Vi vil aktivt tilrettelegge for konsortiet ved at det kan gis tilskudd til de kraftintensive bedriftene som deltar. Tilskuddet skal ha tilsvarende funksjon som skattefordelene som er gitt til bedriftene som deltar i konsortiet i Frankrike. Det vil blant annet si at støtten skal være innenfor EØS-regelverket for bagatellmessig støtte, sa energiministeren, som var opptatt av å få fram at franske kraftintensive bedrifter selv har tatt ansvaret for alle kommersielle forhold.

Småkraft like bra

Solvik-Olsen trakk også fram Statkraft planlagte utbygging av Vefsna, som kunne sikret en årsproduksjon på 1,5 TWh/år.

- Jeg er ikke enig i at det kun er store vannkraftprosjekter som er viktig for industrien. Om vi får 1,5 TWh fra ett kraftverk eller fra mange småkraftverk, så er det summen av energi som er viktig for norsk industri. Summen av mange små prosjekter er like viktig som summen av ett stort, sa Riis-Johansen.

Den franske energimodellen er i praksis et konsortium som går under navnet Exeltium.

Konsortiet består av et 30-talls bedrifter som er storforbrukere av kraft, og går sammen om å kjøpe kraft etter bestemte kriterier.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.