KRAFT

Industrikraft Møre lagt på is

Industrikraft Møre: Oppdatert modell av løsningen fra Siemens med integrert CO2-fangst.
Industrikraft Møre: Oppdatert modell av løsningen fra Siemens med integrert CO2-fangst. Bilde: Industrikraft Møre
Mona Sprenger
22. feb. 2011 - 14:20

– Dette prosjektet er avhengig av at myndighetene ønsker det. Hvis vi skal løse kraftutfordringen i Midt-Norge vil vi trenge aktiv medvirkning fra myndighetene. Det har vist seg vanskelig å få til, sier styreleder i Industrikraft Møre AS, Sverre Devold.

Ikke interessert

Industrikraft Møre har konsesjon på bygging av et gasskraftverk i Elnesvågen i Fræna. Men myndighetene har satt krav om rensing av CO2 fra dag én.

I desember 2010 la Industrikraft Møre i samarbeid med Siemens fram en løsning for OED for et gasskraftverk med integrert CO2-fangst. Tilbudet fra Siemens er på ca 5 milliarder kroner.

Kostnadene for renseanlegget er anslått ca 2 milliarder kroner.

–Tilbakemeldingen fra OED er at regjeringen ikke vil prioritere arbeidet med en helhetlig plan for kraftsituasjonen i Midt-Norge. I brevet fra OED går det også fram at regjeringen ikke er villig til å legge kraftsituasjonen i Midt-Norge ut på anbud slik at de ulike alternativene for å løse kraftsituasjonen kan bli behandlet likt, sier Devold, som mener at rammebetingelsen ikke er tilstede for å fortsette arbeidet med gasskraftverket.

– Slik situasjonen er nå blir dette prosjektet parkert, med mindre det kommer andre nye signaler.

– Vil trenge ny produksjon

– Er det mulig å løse kraftsituasjonen i Midt-Norge uten ny kraftproduksjon?

– Kraftlinjen Aurskog-Fardal vil bedre situasjonen betydelig, men myndighetene forventer betydelig utvikling i Norskehavet og utvidelser av Ormen Lange. Dette vil økre kraftetterspørselen og jeg tror at vi på sikt må få på plass ny produksjon. Vi tror at dette prosjektet vil være en kostnadseffektiv løsning, og vi er åpne for å sette prosjektet på skinnene igjen dersom det kommer nye signaler fra myndighetene.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.