SAMFUNN

- Industrien er noe herk

- Det å ha industri er noe herk, sa han med henvisning til alle klagene fra industrien i paneldebatten under Industridagene 25.september. Den viktigste grunnen til å ha industri er for å eksportere varer slik at landet tjener penger for å kunne betale for det vi importerer.

- Men vi har jo oljepengene til å betale for importen, sa han før han besinnet seg og understreket at oljepengene ikke vil holde lenge.

- Vi trenger konkurransedyktig industri, men vi trenger bare de beste og skal ikke bekymre oss om de dårlige blir borte, sa han.

Der er han helt på linje med regjeringen, i panelet representert ved statssekretær Oluf Ulseth fra nærings- og handelsdepartementet. Han gjentok synspunktene som statsråd Ansgar Gabrielsen la frem i TU nr 33/02.

Ulseth slang ut en kilevink til Norsk Investorforum og deres forslag om å satse sterkt på enkelte sektorer og å bruke statlige midler.

- Dette som Norsk Investorforum har foreslått om å velge ut enkeltområder er en skikkelig dårlig ide, sa han og utvidet ytterligere avstanden mellom regjeringen og Norsk Investorforum.

TBL-sjef Karl Nysterud terpet på sitt mantra om at hovedproblemet i norsk økonomi er høy bruk av oljepenger i offentlig sektor i forhold til tilgangen på arbeidskraft. I Norge i dag arbeider 31,7 prosent av befolkningen i offentlig sektor, det er en høyere andel enn selv Sverige som i årevis har toppet statistikken.

- Norge trenger industrien, men industrien trenger ikke Norge. Hvis noen tror at man kan beholde de høyverdige jobbene og forskning og utvikling og flytte utproduksjonen, tar man feil, sier han.

"Industridebatten" var usedvanlig dårlig besøkt enda samtlige utstillere var invitert og det var oppslag over hele messen. Ti menn satt i panelet i en debatt ledet av Lars Jakob Krogh. I salen satt 20 personer, halvparten fra fagpressen, den andre halvdelen fra arrangørene.

Prosjektsjef Per E. Wessel tok det som et tegn på at utstillerne er mest opptatt av å gjøre det de er på messen for: Å selge.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.