KRAFT

Verft vil bli havvindbase

Hywind ny
Hywind nyBilde: Statoil

Skude verft i Skudenes havn i Rogaland er tildelt ansvaret for all basevirksomhet knyttet til StatoilHydros flytende havvindmølle, Hywind.

Verdens første flytende, fullskala havvindmølle skal settes ut i havet utenfor Karmøy i løpet av kommende høst. Fra og med oktober skal alt det operasjonelle knyttet til vedlikehold, drift, testing og utvikling foregå fra basen på Skude verft.

Under oppbyggingen og monteringen av Hywind, som starter i Åmøyfjorden april i år, skal verftet yte service.

– Bare begynnelsen

Verftsdirektøren er strålende fornøyd med at StatoilHydros valg, og håper avgjørelsen kan bli starten på et offshore havenergieventyr som verftet kan få en bit av.

– Hvem vet hva framtiden vil bringe dersom Hywind-prosjektet blir vellykket. Vi vet at flere prosjekter vurderer å koble seg opp på Hywind-kabelen. Derfor håper vi dette bare er begynnelsen, og at vi en gang bli base også for andre havvindprosjekter, sier Samson Wiig, som håper verftet blir utgangspunkt for et kompetanse- og leveransemiljø for flytende vindkraft på Karmøy.

Flere vil testeStatoilHydro vurderer å samarbeide både med Lyse og Fred. Olsen når det kommer til bruk av Hywind-kabelen, og begge har konsesjonssøknader inne hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å få bruke kabelområdet.

Både Lyse og Statoil er medeier i Sway-prosjektet, en alternativ teknologi for utforming av flytende havvindturbiner. Selskapet ser for seg at Sway en gang kan bli testet på samme lokalitet som Hywind.

– Vi er primært interessert i å teste ut Sway her, selv om det langt ifra er sikkert at vi velger Norge som lokalitet når vi skal teste ut teknologien i framtiden. Men det kan også være aktuelt å teste ut bunnfaste havvindturbiner ved hjelp av denne kabelen, sier produksjonsdirektør Arne Åmodt i Lyse.

Tror på flere oppdrag

Fred. Olsen har søkt NVE om både å få testet ut teknologi for bunnfaste vindturbiner og bølgekraft på Hywind-lokaliteten utenfor Karmøy. Prosjektansvarlig Tore Gulli i selskapet er glad for at regionale aktører allerede begynner å posisjonere seg i forhold til et framtidig marked for fornybar havenergi.

– Hvis oppegående aktører som Skude verft ønsker å posisjonere seg, er det en bekreftelse på at vi har rett. Vi var en av de aller første aktørene til å identifisere Karmøy som et flott testområde for havenergiteknologier. En av årsakene er energiressursene, tilgjengeligheten, politisk velvilje og ikke minst bred kompetanse hos leverandørindustri samt utbygget maritim industri i området, sier Gulli. Han både håper og tror Skude havn kan komme til å få jobber for andre prosjekter i framtiden.

Beliggenhet viktig

StatoilHydro valgte Skude havn som driftsbase for Hywind etter en anbudsrunde, hvor HMS, leveringsdyktighet, pris og ikke minst nærhet til Hywind-lokaliteten ble lagt vekt på.

– Verftet har gjort andre operasjoner for oss tidligere. Revisjon av HMS-prosedyrene ved verftet i fjor høst bekrefter det inntrykket vi har fått tidligere, sier Sjur Bratland, Hywind-ansvarlig i StatoilHydro.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.