KRAFT

Solløft har kostet 860 millioner

PILOTFABRIKK: Her i Herøya industripark i Porsgrunn bygger Hydro en pilotfabrikk for fremstilling av superrent silisium.
PILOTFABRIKK: Her i Herøya industripark i Porsgrunn bygger Hydro en pilotfabrikk for fremstilling av superrent silisium. Bilde: Trond Gram

Solfakta

  • Ascent Solar holder til i Denver, hvor det er bygd en pilotfabrikk som skal produsere ekstremt tynne solceller. Prøveproduksjon er i gang. Neste steg er bygging av en produksjonslinje.
  • Convexa er et norsk venturefond som satser på teknologibedrifter innenfor solenergi, særlig nystartede bedrifter med internasjonalt vekstpotensial.
  • HyCore er dannet sammen med belgiske Umicore og skal fremstille superrent silisium til solceller. En pilotfabrikk bygges på Herøya. Dersom piloten er vellykket skal det bygges en større fabrikk fra 2010.
  • Hydro er største aksjonær i Norsun som har åpnet fabrikk i Årdal. Der produseres tynne silisiumskiver til bruk i solcelleproduksjon. Det bygges ny fabrikk i Singapore. I tillegg er det inngått et samarbeid om en silisiumfabrikk i Saudi-Arabia.

– Vi har tatt tidlige posisjoner i flere solcelleprosjekter. Om de lykkes, har Hydro finansiell styrke til å følge opp. Vi gjør dette for å bygge industri, sier Hydros Einar Glomnes, og legger til at selskapet nå er opptatt av å skalere opp solsatsingen til industriell skala.

Einar Glomnes er visepresident for Hydros solsatsing. En satsing som begynner å bli ganske omfattende.

Industrigiganten har så langt investert rundt 860 millioner kroner i fire ulike solenergiprosjekter.

– Større nasjonalt løft

50 millioner kroner er investert i det norske venturefondet Convexa, som satser på teknologibedrifter innenfor solenergi.

Rundt 250 millioner er investert i Ascent Solar, et amerikansk selskap som utvikler supertynne og fleksible solceller.

I HyCore har selskapet så langt investert 160 millioner kroner i en pilotfabrikk som skal framstille superrent silisium til bruk i solcelleproduksjon. Rec-gründer Alf Bjørseths nye solsatsing, Norsun, har nytt godt av rundt 400 millioner kroner.

Nylig ble selskapets første fabrikk åpnet i Årdal.

– Vi er med på å bygge opp under et større nasjonalt løft i solindustrien. Solenergi er et område Norge hevder seg i, sier Glomnes og viser til storsatsinger fra Rec, Elkem, Fesil og Umoe, i tillegg til Hydros ulike satsinger.

Solceller i persienner

For Hydro er det en naturlig lenke fra tradisjonelle forretningsområder som aluminium og energi til sol. Selskapet har bred kompetanse på materialteknologi og industrialisering av ny teknologi.

– Kompetansebasen vi har innen prosessindustri er relevant, alt fra erfaring med skiftordninger til oppfølging av produkter hos kunden og produktoptimalisering, forteller Glomnes.

Nå er de i ferd med å koble satsingen på solteknologi med erfaringen fra byggesystemer i aluminium. Ascent Solars supertynne og fleksible solceller blir innebygd i persienner fra Hydro Building Systems.

Energieffektivisering

– Hydro er Europas største leverandør av byggekomponenter i aluminium, og vi ser at byggeindustrien i større grad inkluderer solenergi i sine bygningssystemer, sier Glomnes og viser til vedtak om bedre energieffektivitet i europeiske bygg.

Hydro ser derfor store muligheter for å redusere bruken av energi i bygninger ved hjelp av integrerte solceller i bygningskomponentene. Energiforbruk i bygninger utgjør mellom 30 og 40 prosent av Europas totale forbruk.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.