INDUSTRI

Sliter med høye kostnader og billig dollar

Eivind Reiten i Hydro på besøk på Herøya
Eivind Reiten i Hydro på besøk på Herøya Bilde: Trond Gram

Som Teknisk Ukeblad har skrevet tidligere tynger svak dollarkurs og økte kostnader industrien i Norge og internasjonalt, og Hydro slipper heller ikke unna.

Eivind Reiten og Norsk Hydro meldte i forrige uke at kostnadsøkninger kom til å påvirke Hydros resultat for andre kvartal. Ikke uventet viste det seg å stemme da Hydro-sjefen i morges la frem Hydros regnskaper for april til og med juni.

- Hydro har hatt en nedgang i resultatet for andre kvartal på grunn av kostnadsøkninger for innsatsfaktorer som har påvirket hele bransjen, sa Hydros konsernsjef da resultatet ble presentert.

Nær 800 millioner dårligere

Ifølge en melding leverte de et resultat på 1,33 milliarder kroner i andre kvartal, en nedgang fra 2,15 milliarder samme kvartal i fjor.

Det er både valuta, energi- og transportpriser som drar opp kostnadene for industrigiganten. Prisene på råolje, kull, kraft og frakt har økt markert i andre kvartal, mens dollarkursen har vært på et lavmål.

Oppsiden er at de økte kostnadene drar med seg aluminiumsprisen oppover, men ikke nok til å unngå en kraftig resultatsmell.

- Fortsatt god drift

- Selv om dette presset sannsynligvis vil fortsette en stund, kan vi fortsatt vise til god drift. Spesielt oppmuntrende er det å se framskrittene som er gjort innenfor Valsede Produkter og ekstruderingsvirksomheten, sier Reiten i en pressemelding.

Hydro melder at de globale prisene på aluminium har holdt seg på et høyt nivå i kvartalet, og terminmarkedet nådde et rekordhøyt nivå mot slutten av tremånedersperioden.

Sammenliknet med andre kvartal i fjor, var imidlertid Hydros realiserte priser lavere målt i norske kroner, noe som skyldes en svekket US-dollar.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.