IT

Sikrer bedre video på mobilen

Ericsson har utviklet teknologi som kan gjøre om mobilnettet til et TV-kringkastingsnett.

På store sportsarrangementer blir ofte basestasjonene overbelastet fordi mange vil se videostrømmer samtidig. Ericcsons nye løsning skal fikse dette problemet, slik at levende bilder av Petter Northug og co. kommer uforstyrret til mobilen.
På store sportsarrangementer blir ofte basestasjonene overbelastet fordi mange vil se videostrømmer samtidig. Ericcsons nye løsning skal fikse dette problemet, slik at levende bilder av Petter Northug og co. kommer uforstyrret til mobilen. Bilde: SCANPIX

Tenk deg at du er på et stort idrettsarrangement sammen med tusenvis av andre fans og en masse TV-kameraer.

Mange av dere følger også med på TV-sendingen via smartmobilen. Her får man nærbildene replay og mye annet som ikke alltid er enkelt å få med seg fra vanlig tilskuerplass.

Problemet er bare at når hundre- eller tusenvis skal se på video over mobilnettet så overbelastes basestasjonene.

Les også: Slik kan datamaskinene snakke og forstå tale

En for alle

Løsningen, i følge Ericsson, er ny teknologi som kan svitsje over fra det man kaller singlecast, det vil si hver bruker får sin individuelle datastrøm, til multicast, der alle som vi se det samme innholdet deler den samme strømmen.

Akkurat som ved vanlig kringkasting altså, men i mobilnettet.

Det vil avlaste den enkelte basestasjon voldsomt og det vil gjøre at alle får tilgang til lyd og videostrømmer. Om det er en eller 10 000 som logger seg på så sender stasjonen bare en videostrøm.

Les også: Denne 3D-printeren kan du ha hjemme

Ikke nytt

Ideen om multicast er ikke ny. Da 3G var nytt prøvde selskapet å selge den inn til operatørene første gang. Men behovet den gangen var ikke stort.

Dette var før smarttelefonene tok av og ikke mange så på video. I dag er situasjonen dramatisk forandret. Publikum sluker unna datakapasitet og video er den store driveren.

Nå er det ikke 3G, men 4G som gjelder. Men selv om 4G har stor kapasitet er den ikke uendelig og på store idrettsarrangementer, hvor folk vil følge med i sanntid der de befinner seg, kan kapasitet lett blir for liten.

Les også: Nå kan du glemme PIN-koden

Første avtale i boks

Ericsson-sjef Hans Vestberg og sjefen for det store australske teleselskapet Telstra signerte den første avtalen om kringkasting på 4G på den nye standarden som kalles Evolved Multimedia Broadcast Multicast Service (eMBMS).

– Vi er store på TV-distribusjon også og har rettighetene til australsk fotball. Kundene betaler 50 dollar i sesongen, men til nå har vi bare kunnet strømme det ut til rundt 2000 abonnenter i mobilnettet. Resten må se det på en TV. Avtalen med Ericsson gjør at vi kan skalere sendingene til millioner av brukere, sier sjefen for Telstra, David Thodey.

– Hovedsendingen går ut som en strøm til alle sammen og belaster ikke infrastrukturen mye. Straks bruker nummer to på den samme basestasjonen logger seg på det samme TV-programmet svitsjer stasjonen om til multikast. Og om titusener ville se kampen på den samme basestasjonen er det ingen ekstra belastning.

Les også: Apple kan få fart på norsk sensorteknologi

Ikke bare TV

– Denne teknologien åpner for langt mer enn å overføre fotballkamper, dette kan være starten på en helt ny forretningsmodell i mobilnettverkene. Man kan adressere enheter i et land eller helt ned til den enkelte mobilcelle, sa Vestberg.

I tillegg til å levere den nye kringkastingsteknologien skal Ericsson også levere nye videokodere som vil komprimere videostrømmen i det nye H.265-formatet.

Det nesten halverer bitforbruket og gir basestasjonene enda større kapasitet til videotransmisjon.

Konserndirektør i Ericsson, Hans Vestberg, og sjefen for det store australske teleselskapet Telstra, David Thodey (t.h.), signerte den første avtalen om kringkasting på 4G.
Det nesten halverer bitforbruket og gir basestasjonene enda større kapasitet til videotransmisjon.Konserndirektør i Ericsson, Hans Vestberg, og sjefen for det store australske teleselskapet Telstra, David Thodey (t.h.), signerte den første avtalen om kringkasting på 4G. Odd R. Valmot

Les også: Lover 25 ganger raskere trådløst nett

Les mer om: