IN-SITU FABRICATOR

Se murer-roboten sette opp en intrikat vegg på et blunk

Første av sitt slag.

Første av sitt slag.

Senest i sommer skrev vi om murer-roboten Hadrian, som skal være i stand til å sette opp et hus på to dager. Den var riktignok ikke klar til å vises frem i sin fysiske form ennå.

Det er derimot murer-roboten In-situ Fabricator. Den er riktignok ikke skapt for å bygge store hus på kort tid, men for å bygge intrikate mønstre.

Les også: Grafén kan gjøre betong 50 prosent sterkere

Rototarm fra ABB

Som du kan se i videoen øverst i denne artikkelen, er den basert på en robotarm fra ABB. Det er langt fra noe nytt. Det som er spennende med oppfinnelsen, er graden av autonomitet i systemet.

Mens tradisjonelle roboter med standardiserte oppgaver fungerer godt i fabrikker og kontrollerte miljøer, tilpasser denne seg forholdene på byggeplassen.

– Det er den første maskinen som kan innta byggeplasser og bygge ustandardiserte design, sier professor Matthias Kohler på ETH Zurich.

Instituttet han er del av står bak oppfinnelsen.

Måler egen plassering uten GPS

I motsetning til maskinen vi omtalte i sommer, er denne i stand til å bevege seg og finne ut hvor den er uten eksterne målere. Ved hjelp av lasermåling bygger den opp et 3D-kart av området rundt seg, ifølge Reuters.

Den er utstyrt med kamera og en IMU (Inertial Measurement Unit), som forteller roboten hvor den er. Instrumentet måler robotens egne bevegelser ved hjelp av aksellerometere og gyroskop.

Det er samme teknologi som gjør at enkelte GPS-systemer kan vise deg hvor langt du har kjørt i en tunnel, uten å faktisk ha kontakt med satelittene.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå