INDUSTRI

Robot med touch

Norske PPMs touch-teknologi til industriroboter kan sende firmaet til himmels. Spørsmålet nå er om teknologien fungerer i stor skala.

Styres enkelt: Det er roboter som dette touch-teknologien til PPM kan brukes på.  Denne roboten heter for øvrig Nachi MR 20.
Styres enkelt: Det er roboter som dette touch-teknologien til PPM kan brukes på. Denne roboten heter for øvrig Nachi MR 20. Bilde: Nachi

PPM

Bedrift startet i 2001 av Trygve Thommesen og Per Kristian Sannæs. Leverer høyfleksible og brukervennlige løsninger for roboter.

PPM har levert teknologi til kunder som General Electric, Aker Solutions, Alcoa og Audi, for å nevne noen.

Gjennombruddet kom likevel i 2010, da de innledet et samarbeid med japanske Nachi Fujikoshi om et nytt touch-basert brukergrensesnitt for industriroboter.

Svaret kan komme innen de neste månedene. Akkurat nå går systemet gjennom sluttester, og går alt som det skal, blir det lansering i løpet av sommeren.

Spesialløsninger

I all enkelhet dreier det seg om et pick-and-place-system som ligner det man bruker i smarttelefoner.

Systemet kalles «Flexgui» og plasseres i robotsystemer for å fortelle robotene hvilke oppgaver de skal gjøre.

Systemet styres ut fra en enkel meny som gir operatøren mulighet til å flytte rundt på funksjoner og oppgaver på en skjerm, i stedet for å plotte inn lange kommandoer i et manuelt system.

– Robotsystemer i dag har mange standardløsninger, mens vi lager spesialiserte løsninger. Vi prøver å lage et brukergrensesnitt som er enkelt å forstå og lett å bruke, sier professor Trygve Thomessen, daglig leder i PPM.

ENKELT: Dette touch-baserte brukergrensesnittet for industriroboter, kalt Flexgui, skal være svært enkelt å bruke i forhold manuelle systemer hvor man må plotte inn lange kommandoer å få robotene til å gjøre nye oppgaver.

Japansk samarbeid

Et annet element er at systemet kan fjern­styres fra hvor som helst i verden. Derfor er PPM i gang med å lete etter eksperter som skal sitte i et nettverk over hele kloden, noe som gjør dem tilgjengelige for å hjelpe kunder 24 timer i døgnet.

Siden 2010 har det trondheimsbaserte firmaet samarbeidet med den japanske robot­produsenten Nachi Fujikoshi om å få på plass det nye systemet.

Nachi har i lang tid jobbet mot bilindustrien, men har de siste årene begynt å se mer mot mindre industri.

Skal man inn på dette markedet, krever det at man bruker roboter som er mer fleksible og i stand til å gjøre flere forskjellige oppgaver.

Slikt arbeid krever imidlertid at robotene klarer å omstille seg raskt til å gjøre nye ting. Det er altså her PPM kommer inn.

– Det nye systemet til Nachi heter FD11 og lanseres i Europa til våren. Det er en modul i dette som er «hjernen» til roboten, og det er det vi leverer. Det er nesten det samme som et nytt operativsystem, forklarer Thomessen.

Tidkrevende

Likevel har det vært hindringer på veien. Man skal for eksempel være tålmodig når man samarbeider med et japansk selskap som Nachi.

– Japanere har en kultur for å bruke lang tid, og bruker mye tid på å få tillit. Vi hadde først kontakt med dem i 2004, før vi signerte avtalen september 2010. Så det tok bare seks år fra vi presenterte ideene våre til vi begynte å utvikle dem, ler Thomessen.

Etter at avtalen ble signert, har det imidlertid vært hjelp å få fra Innovasjon Norge, som har bistått med råd, vink og midler.

– Norske forskningsmidler og midler fra Innovasjon Norge har vært viktig for å utløse dette prosjektet. Uten den hjelpen hadde vi ikke hatt mulighet til å gjennomføre dette, sier PPM-lederen.

OPTIMIST: Trygve Thommesen i PPM sier det er et teknologieventyr om sluttestene av robotsoftwaren deres lykkes de neste månedene. I bakgrunnen havneområdet Kachidoki i Tokyo.

Store håp

Nå er altså prosjektet i sluttfasen. Hvis de siste testene lykkes, er mye gjort for det norske selskapet.

– Jeg vil kalle det et teknologieventyr om alt går som det skal. Det gjelder både det økonomiske og de fremtidsmulighetene som ligger i dette systemet, sier Thomessen.

Les også: Slik vil ny teknologi forandre helsevesenet

Denne bilen kan krympe

Styr dataspill med hjernen

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.