Resirkulerer glykol for avising

Resirkulerer glykol for avising
GJENBRUK: Med det nye avisingssystemet kan 60-70 prosent av glykolen de bruker på Gardermoen gjenvinnes. Bilde: OSL

Systemet fra den sveitsiske produsenten Clariant ble åpnet for bruk i formiddag på Gardermoen.

For vintersesongen 2011/2012 forventes det at det nye avisingssystemet vil resirkulere 60-70 prosent av glykolvæsken (monopropylenglykol) på flyplassen.– God gjenvinningsgrad

– Med Clariant får vi en svært god gjenvinningsgrad av glykolforbruket her på Gardermoen, faktisk så mye som 60-70 prosent av den glykolen vi bruker, sier teknisk direktør ved OSL, Mariann Hornnes til Teknisk Ukeblad.

Så mye som ca. 80 prosent av glykolen som blir brukt vil totalt bli samlet opp.Resirkuleres i Tyskland

– Dette blir fraktet til mottak i Tyskland hvor glykolvæsken vil bli videreforedlet for så å bli brukt på nytt. Enten som avisingsprodukt på flyplasser, eller i en annen industriell form, sier Hornnes.

Tidligere er avisingsglykolen fra Gardermoen sendt til flere oppsamlingsanlegg.Renser nitrogen

– Vi skal også fortsette å levere glykol som er brukt her på flyplassen til Gardermoen renseanlegg der 50 prosent går til ren avfallsbehandling. Den resterende halvparten brukes til nitrogenrensing fra avløpsvann, sier avdelingssjef for vann- og avløp ved OSL, Jostein Skjefstad til Teknisk Ukeblad.München og Zürich

Foreløpig er det bare flyplassene i München i Tyskland og i Zürich i Sveits som resirkulerer glykol i Europa.

– Flere flyplasser vil innføre systemet etter hvert, og vi jobber med store prosjekter både i Europa og i USA. Den neste flyplassen som vil ta i bruk resirkuleringssystemet vårt vil bli i Tyskland, men jeg kan foreløpig ikke si hvilken flyplass det blir, sier Business direktør i Clariant, Gerhard Crass til Teknisk Ukeblad.