Rec kutter

Rec kutter
KUTT: Fra 1. juni i år vil selskapet redusere produksjonen ved de eldste wafer-anleggene på Herøya og ved solcelleanlegget i Narvik. Bilde: REC

Renewable Energy Corp (REC) melder at selskapet venter et langt lavere driftsresultat i tredje kvartal på grunn av de svake markedsforholdene.

Aksjen REC faller nær 10 prosent til 14,05 kroner. På grunn av det svake wafer- og modulmarkedet og lavere salgspriser for disse produktene, ventes Recs driftsresultat i andre kvartal å bli redusert til et nivå godt under foregående kvartal.

– Vi har en usikker markedssituasjon. Spesielt har prisen falt de siste ukene. Vi har fram til nå valgt å kjøre produksjonen fullt ut, men mener at det nå er riktig å justere volumene ned, sier konsernsjef for wafer, celler og moduler i Rec, John Andersen.

Hva er hovedårsaken til prisfallet?

– Det er selvsagt flere årsaker, men slik vi opplever har mange av aktørene i industrien betydelige lagre. Selv om vi ser postive tegn som at flere vil installere nye systemer, vil flere nå redusere lagrene. Denne usikkerheten bidrar til å presse prisen.

Permitterer

Aksjen REC faller nær 10 prosent til 14,05 kroner.

Fra 1. juli i år vil selskapet redusere produksjonen ved de eldste wafer-anleggene på Herøya og ved solcelleanlegget i Narvik.

Om lag 300 ansatte på Herøya og 200 ansatte i Narvik vil bli permittert. I tillegg vil ikke moduler med RECs merkevare bli produsert av tredjeparter i tredje kvartal. Recs produksjon i USA og i Singapore vil ikke bli berørt av disse kuttene.

Norge rammes

– Det er de norske virksomhetene som har de høyeste kostnadsnivåene. Produksjonene av wafere i Singapore brukes internt i vår virksomhet. Årsaken til at solcelleproduksjonen i Narvik rammes, er at vi kansellerer kontrakter med virksomheter som skulle produsere moduler på våre vegner. Cellene til disse modulene skulle produseres i Narvik. Nå har vi ikke lenger behov for dem, sier Andersen, og føyer til at det understreker utfordringen de norske anleggene har med kostnadsnivået.

Avhengig av markedsforholdene vil Rec evaluere passende produksjonsnivåer fremover. Fram mot 1. juli vil selskapet diskutere permitteringene med de ansattes organisasjoner.

– Vi vil planlegge dette godt. Vi er opptatt av å ha en sikker og effektiv nedskjæring.

Les mer om: