INDUSTRI

Rapport: – Usikkert om Mongstad blir drevet videre etter 2017

To hemmeligholdte rapporter.

En rapport som nå har blitt tilgjengelig i sladdet versjon skaper usikkerhet om hvorvidt TCM Mongstad blir drevet videre etter 2017.
En rapport som nå har blitt tilgjengelig i sladdet versjon skaper usikkerhet om hvorvidt TCM Mongstad blir drevet videre etter 2017. Bilde: Håkon Jacobsen
23. jan. 2014 - 09:57

Rapportene er laget av eierne for å se på mulige reduksjoner av driftskostnadene, skriver Bergens Tidende.

Sladdet

Rapportene, som nå er tilgjengelige i sladdet versjon etter at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité stilte spørsmål om nødvendigheten av å holde dem hemmelige, slår fast at Teknologisenter Mongstad (TCM) vil spare rundt 11 millioner kroner i året om de ansetter eget personale istedenfor å leie inn folk fra Statoil.

Et annet alternativ som diskuteres er de juridiske forpliktelsene som en arbeidsgiver har hvis man stenger anlegget.

– Det ligger i sakens natur at det for en virksomhet, med partnere som i stor grad må finansiere driften, foreligger en mulighet for at selskapet kan bli lagt ned, sier administrerende direktør Tore Amundsen i Gassnova.

Dårlig etterspørsel

Mongstadanlegget kostet seks milliarder kroner å bygge og ble satt i drift i 2012.

– Vi har forsøkt å få inn flere eiere, men ikke lykkes med det, innrømmer Amundsen.

Anlegget sliter med at teknologien som brukes, ikke er etterspurt og at eierne ikke kan regne med å få solgt anlegget. De må derfor selv dekke de årlige driftskostnadene på over 300 millioner kroner, skriver avisen.

Saksordfører Abid Q. Raja (V), som ledet høringen om Mongstad på Stortinget, er bekymret:

– Det virker svært uklart om TCM har en bærekraftig fremtid. Det er dramatisk om TCM ikke overlever. Da vil svært mange føle seg lurt, sier han.

Les også:

– Oljeindustrien kan tape 3500 milliarder kroner på forsinket karbonfangst

Kald CO2-fangst kan redusere prisen med 30 prosent  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.