BYGG

På oppkjøpstur i Norge

PÅ OPPKJØPSRAID: Flemmin Bligaard Pedersen og Beate W. Benzen fortsetter sine oppkjøp av norske rådgivende ingeniører. - Norge skal bli en sentral aktør for Rambøll-gruppen, sier de.
PÅ OPPKJØPSRAID: Flemmin Bligaard Pedersen og Beate W. Benzen fortsetter sine oppkjøp av norske rådgivende ingeniører. - Norge skal bli en sentral aktør for Rambøll-gruppen, sier de. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
19. mai 2008 - 06:59


Sandefjord: Den danske ingeniørstiftelsen Rambøll har kjøpt opp en rekke små og mellomstore ingeniørkontorer og konsulentvirksomheter, samt at de har en god organisk vekst.

Navnet ble kjent for alle i forbindelse med rasulykken i Ålesund i mars.

Siden 1. april har de overtatt to ingeniørkontorer, Sivilingeniørene Inglingstad & Tørnqvist AS i Fredrikstad og Sivilingeniør Robstad AS i Kristiansand.

Virksomheten i den danske gruppen er internasjonal. Den spenner fra bygg og anlegg via olje og gass til kommunikasjon og infrastruktur. 2. april kjøpte de opp blant annet den indiske telekomkonsulenten IMIsoft. I Norge bygges olje- og gassvirksomheten ut og konsulentvirksomheten i Kirkenes går østover og har etablert underkontorer i Murmansk og Arkhangelsk.



Helhetlig tilbud

– De siste oppkjøpene illustrerer ideen om å bli et internasjonalt selskap hvor vi har en global virksomhet. Dette overnsstemmer med utviklingen ellers i verden hvor vi ser en sterk globalisering, forteller konsernsjef Flemming Bligaard Pedersen i Rambøll-gruppen.

– Vi ser det slik at det enkelte marked må betjenes lokalt. Vi skal gi kundene et helheltstilbud og dekker rådgiving innen bygg, olje og gass, transport og management, områder hvor det etterspørres kompetanse. Vi liker å kalle oss en samfunnsrådgiver, sier Pedersen.



Uten sentral styring

– Årsaken til at vi gjennomfører en rekke oppkjøp er å få et bedre inngrep i de lokale markedene. Vi må være hos de som forstår og kjenner de lokale forholdene og språket. Da kan vi sitte tettere på og bidra til å beslutte i samråd med kunden. Vår rolle er å bidra med den globale kompetansen, sier administrerende direktør Beate W. Bentzen. Hun er opprinnelig fra Sandefjord, men er bosatt og arbeider i Danmark. Hun har tidligere vært administrerende direktør for Telia i Danmark.

Rambøl har en sterk vekststrategi og de har fremgang.

– Vi går sterkere inn i miljø, energi ojle og gass. Da spiller Norge en stor rolle med den kompetansen som er bygget opp her de siste 30 årene. Vi ser hvor vellykket vår satsing i Sandefjord har vært og er. Vi vil bruke det norske miljøet for å komme oss inn i nye markeder. Særlig ser vi mot Russland, hvor vi har gode relasjoner, forteller Pedersen.

Samtidig som kontoret i Sandefjord er aktive både i Østen og i Norge, har Rambøll etablert seg på Kola gjenom oppkjøpet av Storvik i Kirkenes. Derfra har de etablert kontorer både i Arkhangelsk og i Murmansk. – Vi sikter mot mange oppgaver i nordvest Russland. Det gjelder både innen olje og gass samt i alle andre områder vi opererer i. Her øsnker vi å være en viktig samfunnsrådgiver, sier Pedersen.



India skaffer ingeniører

Den danske toppsjefen mener at de har mye å bidra med. Gjennom oppkjøp i Østen får de tilgang på mye nye ingeniørkapasitet.

– Verden skriker etter flere ingeniører. Gjennom våre forbindelser til Østen har vi etablert en kunnskapsrørledning til områder med underdekning.

– Jeg har aldri sett situasjonen slik den er nå. Tidligere var det alltid en viss overkapasitet innenfor ingeniøryrket. I dag er dette snudd på hodet. Derfor er det viktig å sikre gode forbindelse til områder hvor det er mulig å hente ut kapasitet, som India. Det gir oss nye muligheter særlig i Midtøsten uten økonomisk tilknytning til leverandørindstrien. Vi er en ren kunnskapsbasert virksomhet. Vi kan derfor opptre uavhenging som en prosjektorganisasjon i forbindelse med både prosjektering, bygging og askaffelser, sier Flemming Bligaard Pedersen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.