INDUSTRI

– Nye jagerfly 12 milliarder dyrere

Joint Strike Fighter kan koste Norge langt mer enn hva som var anslått i utgangspunktet.
Joint Strike Fighter kan koste Norge langt mer enn hva som var anslått i utgangspunktet. Bilde: LOCKHEED MARTIN
28. des. 2010 - 07:15

I et notat fra et møte med Nærings- og handelsdepartementet i september 2009, som er lekket til WikiLeaks, skriver den amerikanske ambassaden ifølge Aftenposten at man regner med en samlet pris på fem milliarder dollar for det norske kampflyprosjektet.

Det er 12 milliarder kroner mer enn det regjeringen la til grunn da kjøpet ble inngått.

Høsten 2008 bestemte regjeringen å inngå sluttforhandlinger for kjøp av Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter, og vraket det svenske alternativet.

Skal redegjøre

I løpet av 2011 skal regjeringen overfor Stortinget redegjøre nærmere for både pris og tidsplan for kampflyprosjektet. Men forhandlingene mellom Norge og Lockheed Martin om pris gjenstår ennå.

Prisen er blant annet avhengig av hvor mange fly Norge bestiller.

Kontraktsgap

I et annet dokument heter det at regjeringen var bekymret for at Lockheed Martin ikke vil møte det norske krevet om leverandørkontrakter, og en avdelingsdirektør i Næringsdepartementet skal ha sagt at det var et gap på 1,9 milliarder dollar mellom hva nordmennene ønsket å selge og hva som var realistisk å forvente.

Nærings- og handelsdepartementet ønsker ikke å kommentere tallene fra Wikileaks-notatet. De henviser alle spørsmål til Forsvarsdepartementet, som heller ikke vil kommentere det aktuelle notatet.

Les også: F-35B ligger tynt an

Mot nye forsinkelser for F-35

Bodø kan få F-35-sjokk

I Washington for å kreve JSF-kontrakter

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.