KRAFT

Norsk selskap installerer USAs første havvindpark

Starter byggingen til sommeren.

Havvindparken Block Island blir USAs første havvindpark, og blir installert av et Fred.Olsen-selskap.
Havvindparken Block Island blir USAs første havvindpark, og blir installert av et Fred.Olsen-selskap. Bilde: Fred. Olsen Windcarrier

Mens Nordsjøen får nye havvindparker hvert år, har havvind-industrien så langt hatt en trang fødsel i USA.

Nå ser spørsmålet om hvilken havvindpark som blir USAs første, ut til å være endelig avklart.

Selskapet Deepwater meldte nylig at de har landet de de finansielle avtalene selskapet trenger for å bygge ut havvindparken Block Island utenfor Rhode Island i Connecticut.

Fred. Olsen installerer

Block Island har vært en av flere amerikanske vindparker som har kunnet bli USAs første havvindpark, fordi de har ligget noenlunde likt an i planleggingsarbeidet.

I januar ble det imidlertid klart at Block Islands fremste "konkurrent", det store havvindprosjektet Cape Wind utenfor Massachusets, ikke kom i mål med å finansiere utbygging av havvindparken, som skulle bestå av hele 130 turbiner.

Det betyr at det blir det norske selskapet Fred. Olsen Windcarrier som kommer til å installere USAs første kommersielle havvindmøller.

Les også: Erstatter fem vindmøller med tre nye - nær dobler produksjonen

Neste sommer

I fjor landet det norske installasjonsselskapet en avtale med amerikanske Deepwater om å installere de fem havvindturbinene som skal utgjøre Block Island (30 MW). På dette tidspunktet trodde mange at nevnte Cape Wind ville bli USAs første vindpark.

Mange har sett på Cape Wind-nederlaget som et stort tilbakeslag i arbeidet med å etablere et amerikansk havvind-marked.

Gleden blant havvind-entusiaster var derfor stor da Block Island annonserte at finansieringen var i boks.

– Block Island har fått finansieringen på plass, noe som betyr at prosjektet går som planlagt. Vi regner det som sikkert at vi installerer turbinene neste sommer, sier Rolf M. Normann i Fred. Olsen Windcarrier til Teknisk Ukeblad.

Les også: Staten har brukt 750 millioner på havvind - fortsatt har vi ingen havvindpark

Produseres i Frankrike

Vindmøllene til Block Island skal nå produseres av Alstom i Frankrike. Hver av vindturbinene, av typen Haliade 150, blir på hele seks megawatt. Det betyr at elektrisitetsproduksjonen kan bli betydelig, tross havvindparkens beskjedne størrelse.

Block Island skal generere 125.000 MWh i året, nok til å forsyne 17.000 amerikanske husholdninger, ifølge Deepwater.

Elektrisiteten fra havvindturbinene skal overføres til Rhodes Island via en snaut 34 kilometer lang sjøkabel.

– Haliade-turbinen er så langt bare installert ett sted, i havet utenfor Belgia. Det var vi som gjorde installasjonsjobben i 2013, og vi kjenner derfor turbinen svært godt. Det er nok en medvirkende årsak til at vi har fått oppdraget i USA, sier Normann.

Se video av installasjonen av Alstoms første Haliade på Belwind-feltet under.

De fem vindmøllene skal etter planen installeres i 3. kvartal 2016.

 

Les også: Her er Norges nye vindkraft-mester

– Mye skal klaffe

Et par-tre uker i forkant seiler et av Fred. Olsen Windcarriers installasjonsskip, enten Bold Tern eller Brave Tern, over dammen for å gjøre installasjonsjobben som er beregnet til å ta 2-3 måneder.

– Det er mange havvind-prosjekter i emning i USA, spesielt på Nordøst-kysten. Ingen av dem er i nærheten av å ha kommet så langt som Block Island, sier Normann.

– Hvorfor lykkes Block Island, i motsetning til Cape Wind?

– For det første er det mye som skal klaffe når man planlegger vindkraft i USA. Man må trå varsomt når det kommer til lokale og føderale interesser. Deepwater har vist at de har hatt de rette folkene i teamet. For det andre er det klart lavere risiko for alle involverte parter når det er færre turbiner involvert, sier Normann.

Fred. Olsen Windcarrier er forøvrig også involvert i et annet amerikansk havvind-prosjekt, «Icebreaker» i Lake Erie, verdens tiende største innsjø.

 

Les også: 

Hywind kunne satt produksjonsrekord, men servicebåten kom seg ikke ut på to måneder

Denne næringen eksporterte for 8 milliarder - kan den ta av i Norge?

Havvindmøller kjørte på diesel i et halvt år  

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.