INDUSTRI

Konkurs truer Plastal på Raufoss

Produksjon av støtfangere hos Plastal på Raufoss.
Produksjon av støtfangere hos Plastal på Raufoss.
Trond Gram
5. mars 2009 - 13:36

I dag har den svenske støtfangerleverandøren Plastal meldt oppbud. Selskapet opplever en omfattende likviditetskrise på grunn av nedturen i bilindustrien og finansmarkedet.

Plastal lager blant annet støtfangere til Volvo Personvagnar, og leverte inn konkursbegjæring til Mölndals tingsrett i formiddag.

200 ansatte i Norge

Selskapet har 6000 ansatte verden over. Blant dem 200 på Raufoss, hvor det også har en av fire utviklingsavdelinger.

Det har ikke lykkes Teknisk Ukeblad å finne ut hvordan den norske avdelingen blir berørt av konkursen. Administrerende direktør Ole Testad tar ikke telefonen og tillitsvalgt i Jern & Metall-klubben i Plastal, Viggo Fredriksen vil ikke uttale seg.

– Alle spørsmål om dette må du stille til Ole Testad, sier han til Teknisk Ukeblad.

40 prosent lavere volum

Selskapet eies av investeringsselskapet Nordic Capitals, som spyttet inn 1,5 milliarder svenske kroner i fjor. Kapitalen ble utradert og før jul måtte de inn med et nytt tresifret millionbeløp. Det var ikke tilstrekkelig.

Selskapet har blitt hardt rammet av nedturen i bilindustrien, og som underleverandør påvirket av lavere produksjonsnivå hos bilfabrikantene. Samtidig har Plastal blitt påvirket av et dårlig fungerende kredittmarked, som gjør det vanskelig å finansiere leverandørgjeld.

De to første månedene i 2009 var produksjonsvolumet 40 prosent lavere enn samme periode i fjor.

235 millioner i Norge

Ifølge Dagens Industri har Nordic Capital ført intensive forhandlinger med bankene om Plastals finansielle situasjon, og bankene kunne risikere å måtte overta selskapet. Med den pågående krisen i bilindustrien er usikkerheten stor rundt Handelsbankens lån til Plastal på 2,1 milliarder kroner.

Selskapet omsatte for 8,5 milliarder svenske kroner i 2007, med et resultat etter skatt på minus 191 millioner kroner. I Norge hadde selskapet en omsetning på 235 millioner kroner samme år og et resultat før skatt på 22 millioner kroner.

Usikkert i Norge

– Dette er en veldig vanskelig og trist dag for oss alle. Vi har snudd hver eneste stein i vårt forsøk på å unngå denne situasjonen, men i dag har våre siste forsøk mislykkes. Morselskapet er insolvent og må derfor begjære oppbud, sier Roar Isaksen, administrerende direktør i Plastal Holding AB i en melding.

Ifølge ham må styrene i de respektive datterselskapene ta stilling til om de skal drives videre.

Ved informasjonssenteret til Plastal i Sverige får NA24 opplyst at konkursen bare gjelder i Sverige foreløpig . Det er ikke sikkert det blir konkurs i Norge, men Plastal i Sverige har foreløpig ikke noen informasjon om det norske datterselskapet enn så lenge.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.