INDUSTRI

Konkurs etter Mongstadtrøbbel

Den tradisjonsrike mekaniske bedriften NLI Alfred Andersen i Larvik er konkurs. 104 medarbeidere mister jobben.

PROBLEMET: NLI ALfr. Andersen as hadde kontrakt på å oppføre et nytt gjenvinningsanlegg for svovel på Mongstad. Merabeider på rørsiden, medførte at larviksbedriften måtte kaste inn håndkledet.
PROBLEMET: NLI ALfr. Andersen as hadde kontrakt på å oppføre et nytt gjenvinningsanlegg for svovel på Mongstad. Merabeider på rørsiden, medførte at larviksbedriften måtte kaste inn håndkledet. Bilde: Anders J. Steensen

Konkursen i NLI Alfred Andersen skyldes at de i retten ble dømt til å betale Babcock Industry and Power GmbH 100 millioner kroner i erstatning på grunn av uoverensstemmelser etter et større oppdrag for Statoil på Mongstad.

450 millioner

NLI Alfred Andersen hadde kontrakt med Statoil for å oppføre et nytt svovelgjenvinningsanlegg på raffineriet på Mongstad.

Babcock Industry and Power var underleverandør av rørarbeidene.

Kontrakten NLI hadde med Statoil var på ca. 450 millioner kroner, hvor rørarbeidene som Babcock utførte utgjorde 180 millioner kroner.

Krevde 400 millioner

På grunn av endringsarbeider og tap grunnet heving av kontrakten, krevde Babcock 52 millioner euro, eller rundt 400 millioner kroner da kravet ble framstilt, fra NLI Alfred Andersen.

NLI bestred dette kravet og fikk medhold i Agder lagmannsrett.

Saken ble anket og deretter ført for Voldgiftsretten. Der tapte NLI Alfred Andersen og ble dømt til å betale det tyske selskapet en erstatning på 100 millioner kroner.

Må møte på arbeid

Resultatet er at styret i den mekaniske bedriften, som er mest kjent for å lage bruer og utstyr til offshoreindustrien, ikke hadde noe annet valg enn å begjære oppbud.

Alle de 104 ansatte er sagt opp. Men de er bedt om å møte på jobb som vanlig mandag 12. mars.

– Dette er en tung dag for alle berørte, ansatte, kunder og leverandører, og en situasjon vi har kjempet for å unngå. Beklageligvis har vi ikke lykkes å komme til enighet med vår største kreditor. Styret i NLI Alfr. Andersen as har i dag kommet til den tunge beslutningen å begjære oppbud, sier Bjarte Røyrvik, styreleder i selskapet til Østlandsposten.

Svake resultater

Bedriften hadde i 2010 en omsetning på 354 millioner kroner. Driftsresultat var på minus 6 millioner.

En omfattende restrukturering av bedriften fant sted i 2010 for å forbedre resultatene og sikre framtiden.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.