INDUSTRI

Kongsberg skal levere til JSF

LETTET: Joint Strike Fighter er lettet med 2700 pund (1400 kilo) og er nå på linje mer spesifikasjonene til USAF. Flyet settes i førserieproduksjon rundt år 2007. Bildet viser den første flygende prototypen.
LETTET: Joint Strike Fighter er lettet med 2700 pund (1400 kilo) og er nå på linje mer spesifikasjonene til USAF. Flyet settes i førserieproduksjon rundt år 2007. Bildet viser den første flygende prototypen. Bilde: LOCKHEED

For at avtalen skal gjelde, må imidlertid Norge velge JSF som sitt nye kampfly.

Dette kampflyet er ett av tre alternativer som Det norske forsvaret legger opp til å velge i 2008, som F-16-flyets arvtager.

Ny fabrikk

Rammeavtalene med de amerikanske selskapene Lockheed Martin og Northrop Grumman har i første omgang et omfang på henholdsvis 1,3 milliarder og 650 millioner kroner.

Avtalene strekker seg over åtte år og omfatter bygging av en ny komposittfabrikk. Produksjon i full skala vil gjøre at omfanget kan bli utvidet til 6-8 milliarder kroner totalt.

Må ha politisk garanti

Avtalene forutsetter også at norske myndigheter stiller en garanti relatert til den politiske risiko forbundet med om Norge skulle velge et annet alternativ enn det amerikanske Joint Strike Fighter. Kongsberg er i tett dialog med norske myndigheter om dette spørsmålet, melder selskapet.

– Grunnlaget for avtalene er det gode arbeidet norske myndigheter har gjort for å få til en industriavtale som kommer norsk næringsliv til gode, sier adm. direktør Tom Gerhardsen i Kongsberg Defence & Aerospace i en pressemelding.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.