INDUSTRI

Kjemikaliebruk: Fristen for preregistrering nærmer seg

KJEMIKALIER: Fagsjef Cecilie Skarning i Norsk Industri oppfordrer norske bedrifter til å sette seg inn i Reach-regelverket.
KJEMIKALIER: Fagsjef Cecilie Skarning i Norsk Industri oppfordrer norske bedrifter til å sette seg inn i Reach-regelverket. Bilde: Norsk Industri

I midten av mars kom kjemikalieforordningen REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) inn i EØS-avtalen. Det betyr at alle norske bedrifter som produserer eller importerer kjemikalier må starte preregistrering fra 1. juni i år.

– Noen bedrifter er meget godt forberedt, for eksempel metallurgisk og kjemisk industri og de som driver med maling og lakk. De er vant til å forholde seg til kjemikalieregelverk. Andre bransjer vet lite om REACH, særlig gjelder dette små og mellomstore bedrifter som er brukere av kjemikalier, forteller fagsjef Cecilie Skarning i Norsk Industri.

Samarbeidsforum

Hvis man kjøper kjemikalier fra Kina eller Sveits, er man regnet som importør og må preregistrere seg dersom man ønsker fortsatt tilgang til EØS-markedet.

Preregistrering er en prosess som kort sagt går ut på å oppgi hvilke kjemikalier man bruker og i hvilket volum. Basert på dette vil bedriften få innpass i et samarbeidsforum, som sammen skal skaffe til veie all nødvendig dokumentasjon innen kravene fra Reach trer i kraft for fullt.

Kan bli utestengt

Hvis man ikke preregistrerer seg innen 1. desember, må bedriften umiddelbart skaffe til veie all dokumentasjon, noe som inkluderer testing og full gjennomgang av konsekvensene ved bruk av kjemikaliene. Uten denne dokumentasjonen får man ikke lenger bruke kjemikalier i Europa, noe som i praksis kan bety at bedriften er ute av markedet.

– Det vil være vanskelig for en liten bedrift å gjøre full registrering alene og på så kort tid, kommenterer Skarning.

Norsk Industri arrangerer en rekke kurs om REACH, og har hatt stor etterspørsel blant annet fra land som Bulgaria og Tsjekkia.

– Bedriftene må gå gjennom all bruk av kjemikalier. Dette må være en strategisk vurdering fra ledelsen. Det holder ikke å overlate det til HMS-ansvarlig, oppfordrer Skarning.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.